Kako izbeći plaćanje računa starijih od godinu dana

Izvor: 011vodič.com, 15.Apr.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izbeći plaćanje računa starijih od godinu dana

Imate neplaćene račune starije od godinu dana, a želeli biste da ih se rešite? Sad je moguće da izbegnete plaćanje računa za struju, telefon i infostan. Vesna Rakić Vodinelić na sajtu forum.mojepravo.net u svom blogu detaljno objašnjava kako da se rešite zaostalih neplaćenih računa.
Da biste izbegli plaćanje računa za komunalije starijih od godinu dana potrebno je da uradite nekoliko stvari. Kada je u pitanju zastareli račun za infostan, period zastarevanja je godinu dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com <<
Zastarelost naplaćivanja i potraživanja regulisana je zakonom. Članovi 378 i 372 ZOO jasno određuju da neplaćeni računi zastarevaju za jednu godinu.
Ovaj period važi za sledeća potraživanja:
– Potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva.
– Potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika.
– Potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima.
– Potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.
– Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.
Ukoliko dobijete od suda rešenje o izvršenju na osnovu verodostojne isprave odmah treba da napišete prigovor. Prigovor se šalje istom onom sudu koji je doneo rešenje o izvršenju  preporučenom pošiljkom, u dva primerka, potpisano od onog građanina na koga glasi rešenje, objašnjava Vesna Rakić Vodinelić na stranici forum.mojepravo.net.
Ona u svom pravničkom blogu objašnjava da zastarelošću prestaje pravo zahtevanja ispunjenja obaveze.
Poverilac ne može izdejstvovati naplatu duga ukoliko se dužnik blagovremeno pozove na zastarelost, pod uslovom da je zastarelost i nastupila.
Sve informacije o zastarelosti računa možete pronaći OVDE i OVDE.
Objašnjenje prof dr Vesne Rakić Vodinelić za zastarevanje računa za infostan i formular za prigovor možete pogledati OVDE i OVDE.

#vestionline
The post Kako izbeći plaćanje računa starijih od godinu dana appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.