Izvor: B92, 23.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do dobrog obrazovanja

Beograd -- Ministarka prosvete Ljiljana Čolić napustila je mesto ministra, ali su njene odluke ostale.

Da ne bi svaki novi ministar ponovo menjao sistem obrazovanja, Reformski obrazovni krugovi predlažu da osnovni ciljevi i strategija obrazovanja budu uneti i nov Ustav Srbije.

Profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić kaže za B92 da nije uobičajeno obrazovanje definisati Ustavom, ali da možda ne bi bilo loše da obrazovanje ima i Ustavne garancije. "Ne vidim zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takva jedna strategija ne bi bila definisana Ustavom, zbog disfunkcija koje smo imali u proteklom periodu. Velika šteta je naneta našem kulturnom sistemu, pa bi u Ustavu mogao postojati dodatni zaštitni pravni mehanizam", kaže on.

U Ustavu Srbije stoji da je školovanje dostupno svakom i pod jednakim uslovima. Direktor Nevladine organizacije "Građanske inicijative" Miljenko Dereta kaže da je ideja da strategija obrazovanja uđe u Ustav pokrenuta baš zato da bi bila sprečena samovolja ministra. "Nemam konkretno rešenje, ali mislim da bi neka vrsta insistiranja na obrazovanju kao prioritetu Srbije morala da bude uneta u Ustav ili neki drugi pravni dokument. Nije dobro za društvo da njegovi temelji, a obrazovanje to jeste, budu menjani sa svakom promenom vlasti", kaže on. Ipak, ideja da se u Ustavu nađe strategija obrazovanja nije tako bezazlena, pogotovu ako aktuelna vlast piše taj Ustav, kaže Dereta.

Sindikat obrazovanja Srbije pozvao je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da za novog ministra prosvete predloži ličnost koja će biti manje stranački lojalna, a više sposobna da autoritetom i znanjem rešava probleme u prosveti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.