Kako da se izborimo sa zimskom depresijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2020, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se izborimo sa zimskom depresijom

Ovaj ozbiljan problem ima skoro polovina svetske populacije, a mnogi ne shvataju da sami mogu da utiču na poboljšanje svog stanja.

Kako prenosi N1, zimska depresija, poznatija kao sezonski afektivni poremećaj, vrsta je depresije koja se najčešće javlja tokom jesenjih i zimskih meseci, kada je manji broj sunčanih dana, a najteži meseci su januar i februar. Dolaskom proleća i većeg broja sunčanih dana stanje se poboljšava.

Sezonski afektivni poremećaj se povezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa biohemijskim disbalansom u mozgu, na šta utiču kraći dani i manje sunčeve svetlosti. Kako se godišnja doba menjaju, ljudi osećaju promene u svom unutrašnjem biološkom satu, pa napuštaju svoje ustaljene rutine pri svakoj promeni.

Uobičajeni simptomi uključuju umor bez obzira na broj sati sna i povećenje telesne težine zbog prekomernog konzumiranja hrane i pojačane potrebe za ugljenim hidratima.

U druge znakove spadaju tuga, gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima smo uživali, osećaj bezvrednosti ili krivice, poteškoće sa koncentracijom i donošenjem odluka, kao i misli o smrti i samoubistvu.

Ovaj poremećaj može da se javi u bilo kom periodu života, ali najčešće počinje između 18. i 30. godine i češći je kod žena nego kod muškaraca.

Prema savetima stručnjaka, najbolji način da se izborimo sa ovim poremećajem je da se potrudimo da tokom dana budemo što više izloženi prirodnoj svetlosti.

To možemo da radimo i pre nego što nastupi ovaj oblik depresije, kako bismo je sprečili. Šetnja kad god se sunce pojavi, maker i na 20 minuta će imati pozitivan efekat.

Osim toga, za lečenje ovog poremećaja koriste se i antidepresivi, ukoliko to lekar proceni i prepiše, a pomažu i odlasci na terapije kod stručne osobe.

Od pomoći mogu biti i redovno vežbanje, zdrava ishrana, dovoljno sna i druženje sa prijateljima i porodicom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.