Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je odnos crkve i države

Cetinje -- Na Cetinju juče počela pravoslavna konferencija na kojoj se raspravlja o odnosu crkve i države.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je na otvaranju rekao da se princip razdvajanja vere i politike ugrađuje u temelje moderne države i društava. "Odreći se tog principa značilo bi vraćati društvo u prošlost, možda s gorim posledicama nego što to znamo iz istorije", rekao je Đukanović.

On je rekao da se zalaže za takvo razdvajanje crkve i države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje obezbeđuje svakom državljaninu i svakom članu bilo koje političke strukture slobodu savesti, koja uključuje i slobodu veroispovesti. "Uvažavanje te slobode traži se, kako od svih državnih struktura, tako i od svih religioznih. Ako se naši građani opredele za suverenu slobodu mogu samo da obećam da ćemo zajednički nastojati i odgovorno graditi, braniti i usavršavati tu slobodu svih ljudi u Crnoj Gori", kaže Đukanović.

Ruski patrijarh Aleksej je u pozdravnom pismu naveo da su državne institucije uvek sarađivale s crkvom i da ta nit ne može tako lako da se prekine. On je pozvao na dijalog crnogorsku vlast i crkvu i naveo da je to najbolji način za ostvarivanje interesa naroda.

Predstavnike pravoslavnih crkava iz oko 60 zemalja pozdravio je i ministar vera Srbije Milan Radulović, a pozdravna pisma uputili su predsednik SCG Svetozar Marović i srpski patrijarh Pavle. Srpski patrijarh poručio je učesnicima da treba raditi na oslobađanju od nasleđenih predrasuda i uspostavljanju zdravijih odnosa države i crkve na načelima partnerstva i saradnje.

"Sva istorija čovečanstva potvrđuje da zakona, prava i poretka može biti samo onde gde postoji organizovana država i gde postoji vera kao smisao ustrojstva i poretka ljudskog života na zemlji. Stoga, država i crkva, odnosno religija, i danas predstavljaju horizontalu i vertikalu ljudskog društva", ocenio je patrijarh. On je naveo i da se odnos među njima menjao kroz istoriju, da se menja i danas, i da će se menjati i ubuduće. "No, bez obzira na sve promene, to su dve konstante ljudske zajednice bez kojih je ona nezamisliva. Uvek se pri tom postavljalo pitanje, a postavlja se i danas, kako uspostaviti ravnotežu ta dva osnovna činioca, presudno važna za razvoj i unapređenje života pojedinih naroda i društva uopšte", navodi patrijarh u pismu.

Međunarodna konferencija "Država i crkva u svetu koji se menja, traženje puteva partnerstva za rešavanje savremenih problema" traje do 16. februara, a organizovao ju je međunarodni Fond jedinstva pravoslavnih naroda. U radu konferencije učestvuju predstavnici pravoslavnih crkava iz oko 60 zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.