Kadrovi LDP u gradu nestranačke ličnosti

Izvor: Blic, 18.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadrovi LDP u gradu nestranačke ličnosti

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda najverovatnije će biti zakazan za ponedeljak, 21. jul. Na sednici će biti izabran predsednik Skupštine, koji će biti iz redova koalicije SPS-PUPS-JS, kao i sekretar, čime će ona biti formirana. Prema nezvaničnim informacijama, dogovor o formiranju gradske vlasti trebalo bi da bude postignut danas.

Ukoliko to ipak ne bude bio slučaj, konstituisanje Skupštine ostavlja još 30 dana „prostora za pregovore", jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je to zakonski rok do kada treba da bude izabrana izvršna vlast, odnosno gradonačelnik i Gradsko veće. Inače, 22. jul je poslednji rok za konstituisanje gradskog parlamenta.

Koaliciju koja će najverovatnije biti na vlasti u glavnom gradu činiće lista „Za evropski Beograd", koalicija SPS-PUPS-JS, uz manjinsku podršku LDP.

ZES i LDP bi pobedili na novim izborima

Da su lokalni izbori u Beogradu održani 15. jula, vlast bi mogli da formiraju koalicija „Za evropski Beograd" i LDP, dok koalicija SPS-PUPS-JS ne bi prešla cenzus, pokazuje istraživanje agencije „Stratedžik marketing" sprovedeno 15. jula u glavnom gradu.

- U parlament bi ušao ZEB, koji bi osvojio 44 odsto glasova (50 mandata), SRS 37 odsto (42), DSS-NS osam odsto (10) i LDP sedam odsto (8). Koalicija SPS-PUPS-JS ne bi osvojila dovoljno glasova da se kvalifikuje u Gradsku skupštinu - rekao je Srđan Bogosavljević, direktor „Stratedžik marketinga". Koalicija oko SPS je na lokalnim izborima osvojila šest mesta.

To je potvrdio i član Predsedništva LDP Zoran Ostojić:

- Naš ustupak je - gradite vi sa vašim partnerima iz republike upravu Beograda, a mi ćemo dati podršku samo da ne bi došli oni koji bi, objektivno, unazadili Beograd i zemlju. On je naveo da je uslov LDP za tu podršku otpočinjanje procesa departizacije i depolitizacije gradske uprave, odnosno da se kadrovi u gradskoj upravi biraju po stručnosti, a ne po partijskoj liniji.

Prema saznanjima „Blica", LDP neće biti u izvršnoj vlasti, ali će preko kvote liste „Za evropski Beograd" zauzeti mesta u upravnim odborima i gradskim preduzećima na koja će postavljati nestranačke kadrove.

Prema nezvaničnim informacijama, LDP je za podršku republičkoj i gradskoj vladi, koju bi činile koalicije oko DS i SPS, tražio mesta u upravnim odborima Radio-televizije Srbije i dnevnog lista „Politika". Njihov uslov je i da direktor RTS Aleksandar Tijanić bude smenjen sa te funkcije.

Takođe, LDP će predložiti set od 10 zakona o Evropskoj uniji koji bi, prema dogovoru, trebalo da podrže DS i SPS, kao i Zakon o bezbednosti u saobraćaju.

DS će ostati većina preduzeća koju je i do sada imao, dok će koaliciji oko SPS pripasti JKP „Beogradske elektrane", GSP „Be-ograd", „Beogradska arena" i Centar „Sava".

Kako se poslednjih dana spekuliše, SPS očekuje da će se narodnjačka koalicija predomisliti i zajedno sa njima i koalicijom oko DS formirati većinu.

Da je to malo verovatan scenario juče je potvrdio i portparol DSS Andreja Mladenović, koji kaže da će Izvršni odbor ove stranke proceniti pitanje vlasti sa demokratama u gradovima i opštinama gde je ona već formirana.

- Po pitanju formiranja vlasti u Beogradu, dan posle izbora odlučeno je da se o tome pregovara sa SRS i koalicijom oko SPS, i tu neće biti druge kombinatorike. Pitanje velikih gradova je drugačije u odnosu na manje gradove i opštine, u kojima je moguće praviti različite koalicije - rekao je Mladenović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radikali: Nećemo dozvoliti nastavak sednice

Izvor: Kurir, 18.Jul.2008

BEOGRAD, 18. jula (Tanjug) - Poslanici radikala najavili su danas u Skupštini da neće dozvoliti da parlament Srbije nastavi rad dok se „ne raščiste sve nedoumice u vezi sa konstitutivnom sednicom Skupštine grada Beograda". Šef radikala u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić poručio je da će...

Nastavak na Kurir...

Vikend odluke

Izvor: Večernje novosti, 18.Jul.2008

Dogovor socijalista i demokrata o Beogradu moguć za vikend. Nastavak konstitutivne sednice grada u ponedeljak. Moguć pokušaj opstrukcije SRS i DSS kako bi se probio krajnji rok za konsituisanje gradske vlasti

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.