Izvor: B92, 26.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadijević: Poseta Robertsona vrlo važna

Beograd -- Generalni sekretar NATO Džordž Robertson dolazi u posetu Srbiji i Crnoj Gori u okviru oproštajne turneje po Balkanu, jer u decembru napušta mesto prvog čoveka severnoatlanske alijanse. Pred dolazak, prvi čovek NATO je poručio da nema budućnosti za Srbiju i Crnu Goru ako bi se one vratile na nedemokratski i propali, poraženi ekstremni nacionalizam. Generalni sekretar Atlanskog saveta Veljko B. Kadijević u izjavi za Radio B92 kaže da je ova poseta Robertsona vrlo važna: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Mi smo pred parlamentarnim izborima i mislim da je značajno da on još jednom istakne da je veoma važno i da on snažno podržava uključenje naše zemlje u Partnerstvo za mir, da je to važno zbog našeg budućeg puta, da je to važno zbog reforme naše vojske koja tek sa novom vladom u Srbiji treba da dobije i novi zamah i mislim da je to impuls svima onima koji će se opredeljivati na ovim izborima da shvate značaj da se nastavi sa procesom reforme koji je vezan za reorganizaciju sektora odbrane i bezbednosti".

Džordž Robertson je ulazak Srbije i Crne Gore u Evroatlaske integracije uslovio pre svega saradnjom sa Haškim tribunalom. Kadijević u izjavi za B92 kaže da će generalnom sekretaru NATO tokom sastanka preneti da je pritisak zapada da se uhapsi i izruči Ratko Mladić doveo do jačanja desnice u Srbiji: "Snažni pritisci Evrope prema nama i zahtevi vezani za Haški tribunal doveli su desnog skretanja političke scene u Srbiji što mislim da nikome ne odgovara. Ako bude prilike, reći ćemo mu - smanjite pritisak, primite nas, mnogo ćemo lakše zajedno ispunjavati uslove, nije Ratko Mladić jedini problem na ovome svetu, nema ni Sadama, nema ni Bin Ladena pa nikome nije dlaka s glave falila". Robertson će iz Beograda otputovati u Sarajevo gde će, u četvrtak, razgovarati sa komandantom Sfora, Visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini i članovima Predsedništva BiH.

Ministar odbrane državne zajednice Boris Tadić rekao je da u sredu nastavlja razgovore sa Robertsonom koji traju već mesecima i da je bitno da buduća vlada Srbije ima dobre odnose sa NATO-om: "U svakom slučaju, Džordž Robertson se neće naći na listi DS-a za ove izbore, a moj razgovor sa njim biće nastavak evroatlantskih integracija i naših velikih napora da SCG uđu u program Partnerstvo za mir. Ima mnogo nerešenih problema koje treba da razrešimo i smatram da je veoma značajno da i u narednom periodu Vladi Republike Srbije i u državnoj zajednici SCG učinimo sve da sa najvećim vojnim sistemom koji postoji u svetu budemo u dobrim odnosima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.