Izvor: B92, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada su novinari nepoželjni

Beograd, Novi Pazar -- Pomoćnik ministra kulture za medije kaže da u više opština novinari imaju problema s lokalnim funkcionerima.

Dragan Janjić je za B92 izjavio da slučaj zabrane novinaru u Novom Pazaru da prisustvuje konferenciji za novinare nije specifičnost Novog Pazara, ali da su slične pojave tamo možda najizraženije.

"Ta stvar traje prilično dugo, ima više opština gde lokalne vlasti smatraju da su neki dopisnici pristalice ove ili one političke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opcije ili imaju neke direktne i lične sukobe s njima, pa im zabranjuju da dolaze. Teško da ovde može nešto da se učini po Zakonu o javnom informisanju, a što je u ingerencijama Ministarstva kulture. Ali, pošto je čitava medijska scena u našoj ingerenciji, mi ćemo pokušati da pokrenemo malo ozbiljniju raspravu", kaže on.

Janjić je izjavio da bi na takvo ponašanje lokalnih funkcionera moralo da reaguje i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dopisniku Foneta i Blica iz Novog Pazara juče nije dozvoljeno da prisustvuje konferenciji za novinare u zgradi opštine u tom gradu. Pošto to nije prvi put da opštinsko obezbeđenje ne dozvoljava Enesu Haliloviću ulazak u zgradu, javnost o tome možda ne bi ni znala da Halilović nije imao radnu obavezu da prati posetu delegacije ambasadora opštini Novi Pazar, koju je predvodio šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras.

Halilovića je do sada više puta prozivao saradnik predsednika opštine i prvog čoveka koalicije Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina da sistematski i zlonamerno o Novom Pazaru izveštava u negativnom kontekstu.

Halilović je za B92 rekao da mu je opštinsko obezbeđenje jučerašnju zabranu ulaska u zgradu obrazložilo zahtevom da se javno izvini građanima Novog Pazara zbog tekstova u kojima je vređao svoje sugrađane.

"Oni već 17 godina govore da rade u ime muslimana, a evo kakve smutnje prave tokom meseca Ramazana. Iako su oni svađalačka grupacija, ja nemam ništa protiv njih, samo želim da radim svoj posao profesionalno", rekao je Halilović.

On je dodao da ne očekuje od bilo koga da taj problem reši, a da onima koji se plaše novinarskih pitanja savest sigurno nije čista.

Javna je tajna da u Novom Pazaru postoje podobni i nepodobni novinari i medijske kuće. Sva dešavanja u opštini jedino prati Regionalna televizija, a ostali novinari se pozivaju po potrebi, kada čelni ljudi procene da je određena informacija bitna i za druge medije.

Događajima u opštini prisustvuju predstavnici Informativne službe, koji najčešće novinarima ne dozvoljavaju da postavljaju dodatna pitanja sagovornicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.