Izvor: B92, 13.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada ćemo bez viza u Evropu?

Beograd -- Vuk Drašković se nada da će građani ubrzo moći putovati u zemlje EU bez viza. I građani se tome nadaju.

Državljani SCG sa diplomatskim i službenim pasošima, u Austriju će ubuduće putovati bez viza. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, posle potpisivanja sporazuma sa šefom austrijske diplomatije Ursulom Plasnik optimista je da će se uskoro i sa običnim pasošima putovati slobodno:

"Uskoro ćemo biti u prilici da ukinemo kompletno sve vize, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer ja sam siguran da će naš put ka Evropi biti ubrzan i da ćemo se veoma brzo kvalifikovati i za šengensku listu".

Tanja Miščević, sekretar kancelarije vlade Srbije za pridruživanje EU kaže da ne postoji dokument koji definiše uslove za belu šengensku listu, ali da postoji jedan niz obaveza koje treba izvršiti. Tu su takođe i izdavanje novih pasoša i preuzimanje kontrole na granici od strane policije. Ta dva uslova, Miščević naziva skupim investicijama: "Činjencia da je to skupo ne znači da je i neizvodljivo. To je samo argumentacija da je to za državu poprilično teško da se uradi. Ja se slažem, dolazak na belu listu znači relaksaciju za svakog od nas, ne morate da stojite u redu za vize, ali tu je jedan korak već napravljen".

Taj korak su olakšice za dobijanje viza koje su već dobili stručnjaci i studenti, a sledeći na redu su biznismeni. Ali kada će svi građani slobodno putovati u Evropu, niko se ne usuđuje da prognozira, iako u vladinoj kancelariji za pridruživanje EU tvrde da se treba strpeti još samo malo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.