Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će izbori biti raspisani

Beograd -- DS ostaje pri stavu da predsednički izbori budu raspisani pred samit šefova vlada država članica EU u petak u Briselu, saznaje B92.

Očekuje se da će na tom sastanku iz Brisela biti poslata podrška Srbiji koja ulazi u kampanju za predsedničke izbore i poruka Albancima na Kosovu da sačekaju sa proglašenjem nezavisnosti. Izvori B92 u parlamentu Srbije međutim, tvrde da odluka o izborima može biti ostavljena za 20. decembar.

Razlog je, kako tvrde izvori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92, očekivanje da bi konačan stav EU o statusu Kosova mogao da se čuje tek posle sednice Saveta bezbednosti UN 19. decembra,

Posle usvajanja seta zakona kojima su stvoreni uslovi za održavanje predsedničkih izbora, u vladajućoj koaliciji nema ni naznaka dogovoru o datumu njegovog održavanja.

Demokratska stranka veruje da će datum izbora vrlo brzo biti utvrđen. "Principijelno je za nas neprihvatljivo da se demokratski procesi zaustavljaju zbog toga što su neki datumi, navodno, datumi pitanja biti ili ne biti, i da zbog toga sve treba da stane", kaže šefica poslaničke grupe DS-a, Nada Kolundžija.

S druge strane, iz Demokratske stranke Srbije nastavljaju da poručuju da bi za Srbiju bilo kontraproduktivno da se u trenutku rešavanja pitanja statusa Kosova održavaju predsednički izbori.

"Izbori nisu samo zakazivanje i dan kada izađete i ubacite listić u kutiju, nego imate period kampanje, a taj period je najopasniji za Srbiju, jer u tom periodu nema šanse da imamo političko, državno i nacionalno jedinstvo, a samo to jedinstvo je garant toga da možemo uspeti da odbranimo Kosovo i Metohiju", kaže Dragan Šormaz, poslanik DSS-a.

Pastor zajednički kandidat mađarskih partija

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor biće zajednički kandidat svih stranaka mađarske zajednice na narednim predsedničkim izborima u Srbiji. Dogovor o kandidatu je, kako je Tanjugu potvrdio jedan od učesnika petočasovnog sastanka, postignut sinoć u Bečeju.

Lideri Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) i Demokratske partije vojvođanskih Mađara (DPVM), Šandor Pal i Andraš Agošton, već su dali punu podršku Pastoru, a ona, kako se očekuje, neće izostati ni od strane predsednika Mađarskog građanskog saveza (MGS) Lasla Raca Saboa, koji je nešto ranije morao da napusti pomenuti skup.

Sličnih dilema nema Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke.

"Ja sam vam pre dva meseca rekao da očekujemo 20. januar i 3. februar, nisam vas obavestio da se nešto promenilo, tako govore moje informacije, možda nisu najbolje, ali sumnjam", rekao je Vučić.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da je 21. decembar poslednji dan za raspisivanje predsedničkih izbora da bi oni bili održani 20. januara.

Podsetimo, sednica SBUN zakazana je za 19. decembar, a šefovi vlada država članica EU će svoj konačan stav o Kosovu izneti neposredno posle toga.

Podsetimo, noćas su u Skupštini usvojeni svi zakoni potrebni za raspisivanje predsedničkih izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.