Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se slože, ima volje

Beograd -- Predsednik Srbije i premijer FBiH slažu se da postoji politička volja da se reši problem nepoštovanja sporazuma o slobodnoj trgovini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Borisa Tadića i Ahmeta Hadžipašića, predsednik Srbije je rekao da još nije definisan rok kada bi trebalo da se sastane zajednička komisija koja bi se bavila rešavanjem tehničkih problema nastalih u vezi s izvozom srpskih povjoprivrednih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadićevim rečima, problem je nastao zbog subvencionaranja poljoprivrednih proizvoda koji se izvoze u Bosnu i Hercegovine, čime dolazi do "neravnopravnosti u tržišnoj ponudi". "Komisija će analizirati stvarno stanje stvari i da li subvencioniranje čini tu neravnopravnost u tržisnoj ponudi", kazao je Tadić.

On je naveo da Srbija u robnoj razmeni sa Republikom Srpskom ostvaruje suficit, dok je razmena sa Federacijom u "simboličnom deficitu" i istakao da "ima mnogo načina da se ta razmena izbalansira".

Tadić je naveo i da veliki potencijal za saradnju predstavlja zajednička proizvodnja oružja Srbije i Bosne i Hercegovine: "Imamo velike potencijale zajedničke saradnje u proizvodnji haubica, koje bi bile aplicirane na posebne platforme. Imamo mogućnosti da se takve pokretljive platforme proizvode i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini zajednički. Imamo zbilja velike mogućnosti. Sami ne možemo, niko ne može sam".

Malo i o Hagu

Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju zajedničke prepreke, ako ni u čemu drugom, onda u saradnji s Haškim tribinalom. On ne samo da ima svoje moralne, pravne i istorijske dimenzije, već ima i svoju privrednu dimenziju. Ona ne sme da se zanemari i vezana je za kvalitet života svakog građanina, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić posle skupa srpskih i bosanskih privrednika u Privrednoj komori Srbije.

Svi oni koji govore ne treba sarađivati sa haškim tribunalom, u stvari govore ne treba poboljšavati standard građana. Tako treba prevoditi i pojednostavljivati političke poruke, kaže Tadić.

U radnoj poseti Beogradu boravi delegacija zvaničnika i privrednika iz Federacije BiH, sa kojima se, u Privrednoj komori Srbije, sastao i ministar privrede Predrag Bubalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.