Kad se predsednici sastanu: Crna gora i Srbija - dve najbliže države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se predsednici sastanu: Crna gora i Srbija - dve najbliže države

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, posle razgovora sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, da se nada da će crnogorski ambasador što pre doći u Beograd i da je to pitanje koje će rešavati dva ministarstva spoljnih poslova.

Tadić je rekao da je sada prilika, posle pauze u odnosima dve države, koja je uzrokovana različitim viđenjem statusa Kosova i Metohije, da se sve učini da odnosi budu na najvišem nivou.

Zaštititi Srbe i Crnogorce >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Kosovu

Kosovo ostaje otvoreno pitanje i Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je Tadić i dodao da je Srbiju veoma pogodilo crnogorsko priznanje u trenutku kada je ceo proces statusa Kosova prebačen pred Međunarodni sud pravde.

Tadić je rekao da su se on i Vujanović dogovorili da učine sve da zaštite i srpski i crnogorski narod u Pokrajini.

"Kao predsednik Srbije potvrđujem da Srbija snažno podržava integritet Crne Gore, da u domenu nacionalnih identiteta, Srbija apsolutno podržava međunarodne standarde i jasno naglašava da postoji identitet srpskog i crnogorskog naroda i da odbrana identiteta i kulturnog nasleđa dva naroda jeste naša državna obaveza", rekao je Tadić.

Autohtoni narodi

Tadić je ocenio da je za Srbiju veoma važno pitanje statusa Crnogoraca i Srba u jednoj i drugoj državi, i da za Srbiju nije prihvatljivo da srpski narod ima status nacionalne manjine u Crnj Gori.

"Za Srbiju je prirodno da oni budu autohton narod kao što su to Crnogorci u Srbiji", rekao je Tadić i istakao da postoje različiti stavovi o ovome.

Tadić je najavio da će u narednom periodu prisustvovati međunarodnom skupu u Crnoj Gori, što će biti prilika za nastavak bilateralnih razgovora.

"Srbija je odlučna da u godinama koji slede završi izgradnju panevropskih koridora, ali i regionalni put koji povezuje Beograd i Bar i Beograd i Podgoricu", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, sledeće godine se kreće u projektovanje autoputa od Beograda do Boljara, kao i potraga se za potencijalnim strateškim partnerom, dok se mora raditi i na modernizaciji i elektrifikaciji železničke pruge.

Tadić je rekao i da je Elektroprivreda Srbije zainteresovana za tendere u Crnoj Gori kada je reč o privatizaciji elektroprivrede.

Bliskost u interesu

Filip Vujanović je istakao da Crna Gora podržava evropske integracije Srbije i rekao da je ubeđen da Srbija čini sve da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Mi treba da budemo dve najbliže države u međunarodnoj zajednici, jer nam je u interesu ta bliskost", zaključio je Vujanović.

Tadić i Vujanović su ocenili da je ekonomska saradnja na zavidnom nivou, ali da može biti još bolja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.