Izvor: Blic, 15.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad pobedim, Šešelj će biti premijer

Kad pobedim, Šešelj će biti premijer

Predsednički kandidat SRS Tomislav Nikolić poručio je Evropi koja traži da na izborima pobedi demokratski kandidat da je 'demokratski svaki koga narod izabere na demokratskim izborima'.

- Evropa će o tome da li sam demokratski predsednik moći da sudi tek kada budem na toj funkciji. To što sam visok 1,92 metra i što imam sto kila nije osnov da kažu da sam nedemokrata. Čime garantujete da Srbija vašim izborom ne bi došla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u opasnost izolacije?

- O tome govore moji politički protivnici. Ne znam zašto bi bilo izolacije ako Nikolić bude predsednik? Da li sam čovek koji će na bilo koji način izazvati svet da Srbiju kažnjava? Najavljuju izolaciju zbog nesaradnje s Hagom, ali predsednik Srbije ne odlučuje o tome. Živkovićeva vlada pet meseci a Koštuničina već četiri meseca nisu izručile generale. Što bi moj izbor bio osnov za sankcije ili blokadu. Neću da jurim ljude i hapsim, ali ne mogu ni da ih oslobodim. Moj stav je da ne treba da ih hapse i izručuju, ali o tome odlučuje Koštunica. Njega pitajte hoće li Srbija biti u izolaciji ako ne sarađujemo s Hagom. Ali on već sutradan posle moje pobede neće biti premijer. Kao da ste promenili stav o saradnji s Hagom?

- Nisam promenio stav, već sam ubeđen u to ako Srbija čvrsto i odlučno kaže da će generalima da sudi u Beogradu to može da ostvari. Ubeđen sam da bi se predali ako bi im se sudilo u Srbiji. Kako mogu kao predsednik da snosim odgovornost i sprečim izručenja? Šta očekujete da preuzmem vojsku i policiju?

Crnogorski premijer Filip Vujanović ocenio je da bi se vašim izborom zaoštrili odnosi Srbije i Crne Gore.

- Gde mogu da budu više zaoštreni nego što su sad? I kojih je to zaoštrio, Srbija ili Crna Gora? I ko to neprekidno govori da će biti suveren i samostalan, samo čeka datum. Šta mu ja sad tu smetam? To je jedna lažovčina. Što nas više obmanjuje, što ne raspiše taj referendum, nego ne sme. Ubeđeni ste u pobedu?

- Veliki sam optimista da bih mogao da pobedim već u prvom krugu. Osećam to. Drugi krug bi bio samo odlaganje mog izbora i gubljenje vremena. Ako ga bude, kog protivkandidata očekujete?

- Normalno je da uđe Maršićanin. Bio bi veliki apsurd da kandidat vlasti ne može da bude ni drugi. To bi značilo da Srbiju vode ljudi koji nemaju nikakvo uporište u narodu. Šta ako u drugi krug uđu Maršićanin i Tadić?

- To može da se desi samo ako ja živ ne dočekam dan izbora. I odmah tražite ostavku Vlade?

- A šta drugo da očekujete od vlade koja nema većinu u narodu. Koštunica će biti premijer najduže do Vidovdana. Nakon toga bi usledili izbori. Ko bi u tom slučaju bio kandidat SRS za premijera?

- Bože zdravlja, vratiće se Vojislav Šešelj. Kad će se vratiti Šešelj?

- Vidite da je sud izjavio da još godinu dana ne može da počne proces protiv njega zato što nema slobodnih sudija. Ako je otišao dobrovoljno, i ako stoji na raspolaganju Tribunalu svakog sekunda, što ga ne bi vratili da ovde sačeka suđenje. U međuvremenu, biće i izbori. Šta Srbija dobija vašim izborom?

- Čestitog i poštenog predsednika iza koga stoji SRS i 82 poslanika. Čoveka koji se ne boji nikoga, koji nije ogrezao u kriminal, koji će da natera vladu da radi dobro ili je neće biti, koji će da zastupa interese Srbije na svakom mestu, koji se ne stidi da bi Srbiji doneo dobro, da kleči, moli, preklinje, traži. Koji nije pohlepan, jer sve u životu ima. Ništa mi više ne treba, samo malo zdravlja da obavim još neke poslove, uključujući i predsednika Republike. Dobiće onoga ko ima svoje decu, daće Bog ove godine i svoje unučiće, ko voli tuđu decu i unučiće. Ne stidim se nijednog dana u životu. Nađite jedan dan zbog čega bi trebalo da se stidim i prestaću da se bavim politikom. Hoćete li davati populističke izjave poput one da će hleb biti tri dinara?

- Neću. Takve izjave dajem samo kad vodim kampanju za parlamentarne izbore. U nadležnosti predsednika Srbije nisu cene.Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.