Kabinet patrijarha: Vladika Grigorije će moći na Saboru da obrazloži stavove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2020, 16:56

Kabinet patrijarha: Vladika Grigorije će moći na Saboru da obrazloži stavove

Srpska pravoslavna crkva reagovala je danas na izjavu episkopa diseldorfskog i cele Nemačke vladike Grigorija da bi novac umesto u crkve, trebalo usmeriti u bolnice i poručila da je "zgrožena nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija koristi za političke obračune i napad na SPC".

Povodom, kako se navodi, tendencioznog teksta pod naslovom "Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice" objavljenog u listu Danas, u saopštenju iz kabineta patrijarha se navodi da sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žalošću konstatuju da je vladika Grigorije "ovom nesrećnom izjavom" iz Nemačke (p)ostao "perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji".

Kažu da ih žalosti činjenica da se jedan od episkopa SPC svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC, a samim tim ni srpskom narodu.

Nije lako, navode, razumeti zbog čega se vladika Grigorije odriče Spomen-hrama na Vračaru, ali je, dodaju, jasno da su mnoge njegove izjave, pa i ova poslednja, nažalost, populističke i politikantske, sračunate na popularnost u "drugosrbijanskim i autošovinističkim krugovima".

SPC veruje da će vladika Grigorije na predstojećem Svetom Arhijerejskom Saboru imati priliku da svoje izjave objasni arhijerejima, jer je Sabor, kao najviše crkveno-zakonodavno telo Crkve, jedini ovlašćen da donosi odluke po pitanju dalje izgradnje Spomen-hrama Svetog Save.

Navodi se i da bi vladika Grigorije svoje stavove trebalo da obrazloži i čitavoj srpskoj javnosti, pogotovu onom delu koji sebe smatra živim i neodvojivim delom SPC i koji ne deli njegova mišljenja i stavove po raznim pitanjima, a ne samo da "podilazi niskim strastima crkvoboraca zarobljenih u prelesti ovoga sveta".

"Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan ume da deli lekcije patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično i to od sredstava, koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske, tako i iz budžeta Srbije", piše u saopštenju iz kabineta patrijarha.

SPC pita zar su tada bolnice bile mnogobrojnije i opremljenije, a vrtića i škola više nego sada i zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija.

"Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti osnovao komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovde nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali", piše u saopštenju.

SPC pita zbog čega je i kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka.

Poručuju da je zlonamerno i neistinito svako dovođenje u vezu odluke Vlade Srbije da za SPC iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, sa bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama.

U saopštenju, koje je uputila redakcijama Informativna služba SPC, podseća se da je SPC nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince, kojima je pomoć potrebna i da to čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom.

Povodom odluke Vlade da iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, vladika je za "Danas" rekao da je više puta govorio da ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima, kako navodi, nema peškira, papira, gde je sve zapušteno.

"Teško je gledati sve to, jer i to je odraz naše Crkve", rekao je on za taj list.

Smatra da bi bilo veoma dragoceno da se pomognu bolnice i škole.

"Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova, kako bi to, uostalom, bilo moguće. Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi", rekao je vladika Grigorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SPC: Vladika Grigorije će moći na Saboru da obrazloži stavove

Izvor: B92, 07.Jul.2020

Srpska pravoslavna crkva reagovala je na izjavu episkopa diseldorfskog i cele Nemačke vladike Grigorija da bi novac umesto u crkve, trebalo usmeriti u bolnice...SPC je poručila da je "zgrožena nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija koristi za političke obračune i napad na SPC"...Povodom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.