KZ i zloupotreba službenog položaja

Izvor: B92, 23.Avg.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KZ i zloupotreba službenog položaja

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavio da će iz Krivičnog zakonika biti brisano krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Biće zamenjeno krivičnim delima u privredi kojima će biti povećane zaprećene kazne, najavio je Homen.

Izmene tog zakonika, koje se očekuju do kraja godine, biće fokusirane na dela privrednog kriminala u cilju usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom, rekao je on.

"Zamene za krivično delo zloupotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenog položaja, kada su u pitanju privatne firme i njihovo međusobno poslovanje, biće krivična dela kao što su zloupotreba ovlasćenja u privredi, primanje i davanje mita ili nedozvoljena trgovina uticajem", najavio je Homen i napomenuo da će za ta dela biti pooštrene kazne.

On je ukazao da su te izmene neophodne pre svega iz razloga što ta krivična dela prepoznaju sve međunarodne konvencije i podsetio da je zloupotreba službenog položaja kao "prevaziđeno krivično delo, predstavljalo veliki problem u međunarodnoj saradnji, kada je u pitanju borba protiv korupcije na najvišem nivou".

Slučajevi koju su naterali vlast na promene

Najpoznatiji slučaj koji je državnim organima Srbije proteklih godina zadavao problem je postupak protiv odbeglog Stanka Subotića Caneta, optuženog da je preko svoje firme tokom devedesetih švercovao cigarete u Srbiju i ošteto državni budžet za 60 miliona evra i osam miliona dolara.

Subotić je naime, pre više od dve godine bio uhapšen na moskovskom aerodromu po srpskoj poternici, ali je posle dva meseca pušten iz ekstradicionog pritvora, jer ruski zakon nije prepoznao zloupotrebu službenog položaja kao krivično delo, pa je pravosuđe Ruske federacije odbilo je ga izruči Srbiji.

On slobodno živi u Švajcarskoj, koja, takođe zloupotrebu službenog položaja u sopstvenom preduzeću ne tretira kao krivično delo, a prema navodima njegovih advokata slobodno putuje i po državama EU.

Slični njemu su i slučajevi Bogoljuba i Sretena Karića, koji su u bekstvu od srspkih vlasti, a procesuirani su za zloupotrebe u "Mobtelu".

Zloupotreba službenog položaja, prema rečima Homena, može da opstane, ali samo kada se odnosi na lica koja vrše službeni položaj - zaposlenima i funkcionerima u državnim organima.

"Fokus je bio na privrednom kriminalu"

Homen je naveo da je prevashodni fokus i koncentracija Radne grupe koja radi na izmenama Zakonika na pitanjima dela privrednog kriminala.

"Pokazalo se da ne možete da imate uspešnu borbu protiv korupcije, ako privredni kriminal kao takav ne bude sankcionisan i adekvatno predstavljen u Krivičnom zakoniku", napomenu je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, jedna od ideja je da sva lica koja namerno "guraju" firmu u stečaj i pokušavaju da otvore nove firme budu procesuirana za krivično delo prevare, koje će kao takvo biti posebno navedeno u Krivičnom zakoniku.

Ostale izmene Krivičnog zakonika odnose se i na pitanje lažnih političkih azilanata, koji su Srbiji pravili veliki problem, naveo je Homen i podsetio da je zbog toga nedavno bilo postavljeno i pitanje ponovnog uvođenja viza za domaće državljane.

Prema novim rešenjima, to delo je predviđeno kao i u drugim zemljama EU i predviđa da bilo koja organizovana kriminalna grupa, koja svesno pomaže, organizuje ili podstiče lica da traže lažni politički azil, bude posebno sankcionisana sa vrlo oštrim kaznama, ukazao je on.

"Brisanje klevete važno za novinare"

Izmene, takođe, predviđaju dekriminalizaciju uvrede i klevete, pored ostalog i kako bi mediji bili rasterećeni strogih kazni koje ugrožavaju njihov opstanak.

Brisanje uvrede i klevete je izuzetno važno za novinare i medije koji su često izloženi tužbama - naveo je Homen i napomenuo da bi oni koji žele da dokazuju da su oklevetani i uvređeni i da zbog toga trpe štetu, to i dalje moći u parničnom postupku odštetnim zahtevima.

Kleveta je jedno od retkih krivičnih dela kod kojih je teret dokazivanja na tuženom, koji tokom postupka treba da dokaže da nije oklevetao tužioca.

Sadašnjim rešenjima za klevetu je predviđena novčana kazna koju osuđeni plaća u korist budžeta, pošto je pre par godina ukinuta zatvorska kazna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.