KULTURNO NEPISMENA ŠEFICA PARLAMENTA Stručnjaci šokirani neznanjem Maje Gojković o umetnosti

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KULTURNO NEPISMENA ŠEFICA PARLAMENTA Stručnjaci šokirani neznanjem Maje Gojković o umetnosti

- Izložba "Necenzurisane laži" je poput konceptualne izložbe Marine Abramović - lupi predsednica Skupštine Maja Gojković - i ostade živa.

Pitali smo i stručnjake da li izložba koju je pripremila informativna služba SNS ima ikakve veze sa konceptualnom umetnošću. Dobili smo jednoglasan odgovor - nikakve.

Govoreći o izložbi koja je nastala kao osvrt na medijske kritike upućene premijeru Srbije Aleksandra Vučića, njegovoj stranci, porodici i saradnicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gojkovićeva je izjavila da ne razume burne reakcije pojedinih predstavnika medija na izložbu i odbacuje tvrdnje da izložba predstavlja pritisak.

- Bila sam na otvaranju, to je izložba koja je postavljena na moderan način, konceptualna umetnost nalik onoj Marine Abramović. Informativna služba moje stranke je na jednom mestu prikupila samo jedan deo članaka, karikatura, emisija gde su Aleksandar Vučić, njegova porodica i njegovi saradnici prikazivani na najgori način - rekla je Gojkovićeva, ne primetivši da se radi o pritisku na medije.

Da je reč o neuporedivom, možda najbolje govore podaci iz biografije Marine Abramović, u kojima se kaže da je “slikarstvo u svojim počecima zamenila za bodi-art, odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tela igrača, akrobata, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana. Iscrpljivanje tela postala je osnovna karakteristika njenog performansa”.

Kako je Gojkovićeva izložbu sačinjenu od naslovnih strana, novinskih tekstova i komentara s društvenih mreža dovela u vezi sa gorenavedenim, nije jasno. U čudu su ostali i stručnjaci iz sveta umetnosti.

- To je velika greška jer ovde se radi o angažovanju političkog prostora, što kod Marine Abramović nema. Marina je iz čisto konceptualne priče i nema tu vrstu angažovanja. To je ogromna razlika, i to su dva različita pola koja nemaju veze jedan sa drugim. Ova izložba je politički angažovana, a Marina Abramović se bavi konceptualnom umetnošću - ocenjuje Nikola Kusovac, istoričar umetnosti.

I kustos Zoran Erić ne opravdava poređenje koje je napravila Gojkovićeva.

- Dovođenje Marine Abramović u kontekst s ovom izložbom je neprimereno, besmisleno i van pameti - naveo je Erić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.