KRITIKE SRBIJI ZBOG RADIKALA Imali ste samo jedan zadatak - da ih uhapsite, a NIŠTA NISTE URADILI

Izvor: Blic, 10.Feb.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRITIKE SRBIJI ZBOG RADIKALA "Imali ste samo jedan zadatak - da ih uhapsite, a NIŠTA NISTE URADILI"

Na pretresnom veću Haškog tribunala povodom neispunjavanju naloga za hapšenje troje radikala Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića danas je oštro kritikovana Srbija. Veće je naložilo Srbiji da do hapšenja, na svake dve nedelje, Tribubalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispupunjenju tog naloga.

Koordinatoru pravnog tima Srbije u Hagu Saši Obradoviću na početku ročišta nije dozvoljeno da objasni koje je sve korake Srbija preuzela od dobjanja zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za hapšenje, uz objašnjenje predsedavajućeg da je "Srbija imala samo jedan zadatak - da ih uhapsi, a da u tom pogledu ništa nije uradila".

Predsedavajući je, naime, upitao zašto Srbije nije učinila apsolutno ništa na ispunjenju tog zahteva, koji je upućen još u januaru 2015. godine, a Obradović je na to pitanje ponudio odgovor o svim koracima koje je država preuzela.

- Daću vam objašnejnje o koracima koje je vlada preduzela, i to neče trajati duže od osam minuta - rekao je Obradović, ali je na to dobio odgovor da nema potreba da priča ni o čemu što nije u vezi da nalogom za hapšenje.

- Šta ste uradili da ih uhapsite? - upitao je još jednom predsedavajući.

- Ako kao predstavnik države treba da govorim samo o hapšenju onda nemam ništa da kažem - kazao je Obradović, a predsedavajući odgovorio:

"U redu, onda je vaš odgovor: `Ništa nismo uradili da ih uhapsimo`".

U nastavku, Obradović je imao priliku da navede korake koje je Srbija preuzela postupajući po zahtevu Tribunala, a Pretpresno veće je potom dalo instrukcije Srbiji da do hapšenja troje radikala, na svake dve nedelje, Tribunalu prilaže detaljne izveštaje o postupanjima po tom nalogu.

Prvi takav izveštaj trebalo bi da bude predat 24. februara.

Na primedbu Obradovića da Srbija nema o čemu da izveštava sve do trenutka hapšenja i da ne vidi nikakvu mogućnost za pravljenje detaljih izveštaja pre toga, predsedavajući je odgovorio da je obaveza Srbije da bez odlaganja uhapsi i isporuči optužene, a da nakon toga neće ni biti ni potrebe za izveštavanjem.

- Mi nećemo sedeti i čekati još godinu da ih uhapsite. Nećemo prihvatiti da namećete tajnost kako biste sakrili problem od javnosti. Čekali smo skoro godinu dana, tokom kojih ste svašta obećavali, a ništa niste uradili. Kada je slučaj i dospeo u javnost, vi ste se odlučili za alternativne puteve, odnosno da ignorišete put koji je definisan u ovom Tribunalu - rekao je predsedavajući.

On je zaključio da Veće za dve nedelje očekuje izveštaj, a da se nada da do toga neće ni doći, odnosno da će troje radikala do tada biti uhapšeno i isporučeno.

- I samo da vas podsetim na član 29. koji kaže da je država u obavezi da postupi po zahtevu Tribunala, uključujući tu i zahtev za hapšenje - zaključio je predsedavajući.

Pretresno veće Haškog tribunala održalo je danas javnu raspravu o nesaradnji Srbije, odnosno neispunjavanju naloga za hapšenje troje radikala Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića izdatog u januaru 2015. godine.

Tribunal se odlučio za raspravu nezadovoljan prvim izveštajem koji je Vlada poslala pre nedelju dana i navela da nije postupila po nalogu pošto još čeka odgovor predsednika Tribunala na pismo koje mu je uputila u decembru 2015. predlažući da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu.

Veće, međutim, smatra „da dopisivanje sa predsednikom Tribunala ne suspenduje međunarodne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga“.

Radikali, koji su optuženi za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja, smatraju da nema pravnog osnova jer se Srbija obavezala samo da izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.