KPS preuzeo čuvanje Gračanice

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Avg.2010, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS preuzeo čuvanje Gračanice

Gračanica, Priština -- KPS preuzeo čuvanje Gračanice. U SPC i dalje ističu da je preuranjeno predati obezbeđivanje najznačajnijih manastira na Kosovu lokalnoj policiji.

Kosovska policijska služba danas je preuzela odgovornost za čuvanje manastira Gračanica.

"Na osnovu Zakona o kulturnom i verskom nasleđu i obaveza koja proizlaze iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija, Policija Kosova je danas od Kfora preuzela odgovornost za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbeđivanje manastira Gračanica", naveo je portparol Policije Kosova Baki Keljani.

U policiji su, prema njegovim rečima, ocenili da je preuzimanje odgovornosti za bezbednost manastira Gračanica veliki korak u procesu jačanja odgovornosti Policije Kosova jer će ona obezbeđivati najznačajnije zone kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

"Ovaj korak izražava i poboljšanu situaciju na Kosovu i poverenje koje Kfor ima u sposobnost Policije Kosova da ostvaruje ovaj značajan zadatak", rekao je portparol Keljani.

Kosovska policija sada obezbeđuje 174 verska i kulturna objekta, od toga 18 objekata ima stalno obezbeđenje, a ostale obilaze patrole policije. Keljani je dodao da do sada nije bilo incidenata u obezbeđivanju verskih spomenika.

Protosinđel Sava Janjić iz manastira Visoki Dečani kaže da je odluka o prenošenju nadležnosti sa Kfora na kosovsku policiju za čuvanje manastira Gračanica doneta bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Eparhija raško-prizrenska neće dozvoliti pripadnicima kosovske policije instaliranje bilo kakvog punkta unutar manastira, niti patroliranje policije unutar zidova manastira. Pripadnici policije mogu jedino da uđu u manastir ukoliko žele da se poklone i zapale sveću", rekao je protosinđel Sava.

Iz Srpske pravoslavne crkve su i pre zvaničnog prebacivanja nadlženosti sa Kfora na lokalnu policiju, upozoravali da je taj potez preurenjen.

Mitropolit crnogorsko-primorski i administrator Eparhije raško-prizrenske Amfilohije Radović, smatra da je nepoverenje u kosovsku policiju opravdano, imajući u vidu martovsko nasilje 2004. godine.

"Naše uverenje i osećanje je da je prerano prepustiti kosovskim organima bezbednosti da čuvaju manastire, pogotovu ako znamo da je dobar deo tih organa bio na čelu zbivanja i eksplozije nasilja 2004. godine. Tako da se nadamo da će UN i Evropska zajednica shvatiti ozbiljnost naših predubeđenja", rekao je on.

Kfor je i pre saopštavanja datuma predaje čuvanja manastira Gračanica kosovskoj policiji povukao svoje pripadnike koji su unazad 10 godina obezbeđivali glavni ulaz u manastir.

Dva poslednja meseca manastir obilaze pripadnici kosovske policije, podseća zamenik komandira stanice policije u Gračanici, Rama Krueziu.

"Klasičnih punktova neće biti, to sve zavisi od situacije operativnih planova. Redovna patrola koja će imati prvenstveni zadatak da obezbeđuje manastir, biće 24 sata neprekidno u blizini manastira”, najavljuje Krueziu.

Kosovska policija obezbeđuje crkve u Prizrenu I Prištini. Bivši kućepazitelj crkve svetog Nikole u Prištini Ranđel Nojkić je kazao da nema primedbe na policijsku zaštitu crkve unazad godinu dana.

"Ali pre nego što sam ja došao kao kućepazitelj, iako je policija obezbeđivala parohijski dom i crkvu, bilo je krađa, odnošenja materijala, sa crkve je odnešen krov od olova i bilo je određene štete koju je crkva pretrpela”, podseća Nojkić.

Mitropolit Amfilohije ističe da crkva na Kosovu u posleratnom periodu nema pozitivnih ocena saradnje sa kosovskim vlastima, a da je trenutno, ona minimalna.

"Od 2000. godine nije moglo biti normalne i zdrave saradnje sa kosovskim institucijama, a sve što je bilo - bilo je preko međunarodnih institucija, UNMIK-a, Kfora. U budućnosti je može biti. Prirodno je da smo upućeni jedni na druge - lasno ćemo ako jesmo ljudi", rekao je mitropolit.

U Crkvi na Kosovu su zabrinuti izjavom direktora kosovske policije Behara Selimija koji je najavio da će zaštićene zone oko manastira biti smanjene na pola.

U Crkvi ukazuju da ako bi policija preuzela čuvanje manastira, onda bi vremenom usledilo i potpuno gašenje zaštićenih zona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.