KO IM PIŠE GOVORE: Nikolić i Vulin sami smišljaju, Dačić voli da ostavi lični pečat

Izvor: Kurir, 28.Dec.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO IM PIŠE GOVORE: Nikolić i Vulin sami smišljaju, Dačić voli da ostavi lični pečat

"Izgleda da su mi napisali isti govor kao Vladanu, neću da ga čitam", rekao je pre nekoliko dana Aleksandar Vučić misleći na obraćanje predsednika Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladana Atanasijevića na konferenciji o sivoj ekonomiji. Ko su "oni" koji najvišim državnim funkcionerima pišu govore?.

Za Vučića samo teze

Savetnica premijera za medije Suzana Vasiljević kaže da se pred svaki Vučićev odlazak na neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << događaj obave ozbiljne pripreme, kako bi predsednik vlade imao kompletnu informaciju o događaju kome prisustvuje i dodaje da resorno ministarstvo šalje i teze za obraćanje predsednika vlade, koje on uglavnom koristi kao osnov za svoj govor.Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Veoma retko ih čita, uglavnom govori 'iz glave', što novinarima stvara muke, jer moraju detaljno da prate ceo govor, umesto da ga pripremljenog dobiju na papiru", rekla je premijerova savetnica.

Kako kaže, ministarstva šalju i gotove govore čiji su autori stručnjaci iz raznih oblasti. Međutim, pošto obiluju stručnim detaljima i teško su razumljivi „običnom čoveku“, Vučić ne voli da ih koristi, dodaje ona.

"Zato premijer Vučić često svoje obraćanje počinje rečenicom 'evo, opet su mi napisali neki govor koji ja neću da čitam'", kažže Vasiljević.

Nikolić i Vulin sami smišljaju svoje govore

Pažnju su privukli i pojedini govori predsednika Srbije Tomislava Nikolića, upravo neki njihovi "lični" momenti, poput citiranja Tarabićevog proročanstva predsedniku kineske vlade, tokom "kineskog samita" u Beogradu, ili pozivanje na inspirativnu muziku Vivaldija, tokom govora na obeležavanju Dana Narodne biblioteke Srbije.

Nikolić je ranije rekao da on sam pišše svoje govore, a u njegovom Kabinetu rekli da nemaju šta da dodaju na to.

Još jedan zanimljiv govornik na srpskoj političkoj sceni je Aleksandar Vulin.

"Niko ne piše moje govore i niko nikada nije pisao moje govore. Ja govorim onako kao što mislim, kao što osećam, govorim istinu. Nekom se to dopada, nekom se ne dopada, ali to sam ja", rekao je Vulin.

Lični pečat Dačića

Šef Kabineta ministra spoljnih poslova Zorana Vlatković kažže da profesionalne diplomate i stručnjaci za pojedina pitanja pripremaju informacije i teze za svaki nastup Ivice Dačića. Prema njenim rečima, u diplomatskoj praksi je to uobičajen način rada, jer se meri svaka reč i ton kojim se ministar obraća pošto on predstavlja svoju zemlju.

"Druga važna stvar je interpretacija govora, koja je zapravo lični pečat ministra i to je isključiva kreativnost ministra Dačića, koji na pravi način, oslonjen na činjenice iz priprema, saopštava državnu poruku stranim diplomatama i međunarodnoj javnosti", kažže Vlatković.

Autor: Agencija TANJUG,Foto: Tanjug Zoran Žestić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.