Izvor: B92, 06.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR podstiče industriju seksa na KiM

London -- Amnesti internešenel upozorava na ogromno povećanje industrije seksa na Kosovu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" saopštila je da prisustvo mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji podstiče seksualno iskorišćavanje žena i trgovinu ljudima. U izveštaju se navodi da pripadnici UN i NATO snaga u regionu koriste usluge preprodavanih žena i devojaka, te da su možda i sami umešani u ovu trgovinu, prenosi Bi-Bi-Si.

"Amnesti" navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se trguje čak i devojčicama 11 godina, koje potiču iz zemalja istočne Evrope. UN i NATO snage su saopštile da još nisu videle ovaj izveštaj, pa zato ne mogu ni da ga komentarišu. Izveštaj je zasnovan na razgovorima sa ženama i devojkama iz Moldavije, Bugarske i Ukrajine, prokrijumčarene na Kosovo, gde su prodate kao seksualno roblje. One, kako se tvrdi, ilegalno prelaze granice, a njihova prodaja se organizuje u posebnim "kućama" u kojima su ponekad drogirane i primorane na prostituciju, kako bi potom bile prodate po cenama od 50 do 3.500 evra. Ova organizacija je pozvala vlasti na Kosovu, uključujući UNMIK, da primene mere za okončanje trgovine ženama i devojkama radi prisilne prostitucije, kao i za zaštitu žrtava ove pojave.

Portparol KFOR-a, Džim Moren, kaže za B92 da prema tekućim pravilima svaka država, čiji vojnici učestvuju u trupama KFOR-a, obavezna da svoje vojnike upozna sa propisima i kazni ih ukoliko te propise ne poštuju: "Pročitao sam izveštaj i svi navodi iz tog izveštaja potiču iz perioda od 1999. do 2003. godine, pre nego što je na dužnost stupio sadašnji komandant KFOR-a Kamerhov. Pravila KFOR-a su takva da je svaka od 37 država, čiji vojnici učestvuju u trupama, obavezna da svoje vojnike instruira o pravilima koja moraju da poštuju. Osim toga, tekuća politika KFOR-a jeste da ni jedan naš vojnik ne sme da iz kasarne izađe u civilnoj odeći", kazao je Moren.

Ljiljana Rajičević, upravnica Sigurne ženske kuće iz Podgorice, kaže za B92 da je seks trafiking u privatnim kućama i stanovima sve učestalija pojava: "Nije nikakva tajna da su vojnici iz međunarodnih trupa bili i sami učesnici u tim bordelima ili privatnim stanovima. Praktično se trafiking seli u privatne stanove i privatne apartmane, zato što bordeli mogu da se lako otkriju", kazala je Raičević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.