Južna Osetija - metastaza Kosova

Izvor: Glas javnosti, 12.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Osetija - metastaza Kosova

BEOGRAD - Južna Osetija, kroz prizmu zapadne politike duplih standarda, subjektivnost međunarodnih faktora i nedoslednost u poštovanju međunarodnog prava, prelama se kao sušta suprotnost Kosovu - Gruzija sme sve što je Srbiji zabranjeno. A sama Južna Osetija vraća se kao bumerang Americi i njenim satelitima, pošto se poziva na kosovski presedan. Takođe, izmišljenim „kosovskim presedanom“ Zapad je počeo krojenje novog svetskog poretka, ali je manipulišući pojmovima humanitarne katastrofe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << genocida i legitimne odbrane nacionalnog interesa, vratio na scenu vojnu silu kao sredstvo postizanja geopolitičkih ciljeva. Baš na tom mestu mogu se tražiti zajednički imenitelji za krize na Kosmetu i u Južnoj Osetiji.

Podrazumeva se da je kosovski „presedan“ morao negde da metastazira, s tim što ostaje da se vidi je li bila slučajnost da je prva tačka bila Južna Osetija. Geopolitičari, stratezi i analitičari mahom ocenjuju da je Rusija u situaciji u kojoj ne može da izgubi: raspolaže blokadom u SB UN i napravila je kosovsku platformu tako da je uvek može primeniti, dok Zapad nema načina da pritisne Rusiju i zaustavi sukob u Osetiji pošto je - priznao Kosovo.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev istakao je da su „počinjeni najteži zločini: ljude su ubijali, palili, gazili tenkovima, klali. Ključna reč - genocid“. Znamo je dobro... S tim što je Rusija sada moćna, za razliku od ‘99.

ROGOZIN: NE SLUŠAMO ONE KOJI SU RUŠILI BEOGRAD

Rusija je juče istakla da „ne namerava da sluša ocene o prekomernoj upotrebi sile u Južnoj Osetiji od NATO, jer će morati da podseti na proporcionalnu silu protiv naroda i oružanih snaga Srbije, kada je Alijansa pokušala da donese toj zemlji blaga demokratije putem bombardovanja Beograda, rušenja srpskih gradova, mostova i infrastrukture“. - U Južnoj Osetiji Moskva štiti svoje mirovnjake i civilno stanovništvo od agresora, koji je podigao ruku na život i bezbednost mirnih građana - saopštilo je juče predstavništvo Rusije u NATO, na čelu sa ambasadorom Dmitrijem Rogozinom.

- Kosovo je poučno za Osetiju; koja je htela da zaoštri odnose i definiše poziciju, a Gruzija je pokušala da to reši nasiljem, kao Srbija 1999 - da nije bilo kosovskog presedana, ne bi bilo ni rata u Južnoj Osetiji - kaže Oliver Ivanović iz Ministarstva za Kosmeti dodaje da će u UN opet isplivati dupli standardi. NJegov prethodnik Dušan Proroković ukazuje da Osetija prva prati kosovske stope, ali da su dve dodirne tačke tih pitanja: odnos međunarodne zajednice i uloga NATO.

- Kao što je NATO imao interes da napravi Bondstil, sada pravi ogromnu bazu na Crnom moru, u Batumi - kaže on.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ukazao je da je Gruzija svetski rekorder u povećanju vojnog budžeta. U njoj radi 127 savetnika iz Pentagona.

Aleksandar Aleksejev iz ruskog MIP-a rekao je Tanjugu da je između Južne Osetije i na Kosmeta mnogo paralela, da „standardi ne postoje, već samo ciljevi i sredstva za njihovo dostizanje“.

- Rusiju kritikuju danas oni koji su ubijali Srbe 1999. - rekao je Aleksejev, koji je kao „cinizam i bezobrazluk“ okarakterisao reagovanja nekih zemalja da je Rusija upotrebila „neproporcionalnu silu“.

- Kao i u slučaju sa Kosovom, događaje u Južnoj Osetiji prati moćna propagandna mašina i da mnogi mediji na Zapadu ne osvetljavaju konflikt, već su praktično deo, instrument psihološkog rata. U prvo vreme, posle napada malo je ko izveštavao o tome, a čim je napad propao - što je bilo jasno posle 24 sata - počinje histerija u štampi - istakao je Aleksejev.

I u slučaju Kosova i u slučaju Južne Osetije bila je ofanziva, u prvom slučaju OVK, a u drugom gruzijske armije, „usmerena umnogome protiv civilnog stanovništva“.

- Po onome što se vidi, Gruzijci su usredsredili svoje napore na to da ostvare etničku čistku u Južnoj Osetiji - rekao je Aleksejev i dodao da oni koji se imalo razumeju u sve znaju šta je korišćenje sistema za plotunsku paljbu „grad“ po naseljima i po Chinvaliju.

- Često koristimo termin dvostruki standardi, ali ovde se ne može govoriti uopšte ni o kakvim standardima - postoje ciljevi i sredstva za njihovo dostizanje, i ako su u odnosu na Kosovo ciljevi jedni, razrađuju se jedna sredstva za njihovo ostvarenje, ako su u odnosu na Gruziju ciljevi suprotni, izrađuju se druga sredstva - istakao je on.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović takođe akcentuje „interes“ da bi razdvojio ove krize.

- Gruzija je ruska interesna sfera, što će brzo shvatiti svi, a Kosovo je evropska interesna sfera - i to treba što pre shvatiti. Uloga Vašingtona i Rusije od danas mala je spram uloge EU - ocenio je.

Dušan Janjić smatra da će sukobi u Osetiji brzo stati jer je“Rusija u dobroj situaciji zbog kosovske blokade u SB,“.

- Buš ne želi sa Rusijom da raspravlja o Kosovu i Gruziji, ali Moskva ne dozvoljava da se SAD lako izvuku iz obe krize, koje će pretvoriti u globalne krize upravo zbog blokade u SB - rekao je.

Zanimljivo je i viđenje bivšeg izvestioca UN za bivšu Jugoslaviju Jiržija Dinstbira da je glavno, i u Osetiji i na Kosovu, to što su velike sile „crtale granice u skladu sa svojim potrebama, ili prema ishodu ratova koje su vodile“. Kosovo je učvrstilo Južnu Osetiju i Abhaziju da ne ostanu u Gruziji, a Zapad nema načina da pritisne Rusiju i zaustavi sukob jer Moskva ima jak adut - Zapad nameće priznavanje Kosova - dodao je.

Nema to veze sa Kosovom vec sa guranjem Amerike u jos veci dug prema Kinezima.

Jer, " Cestitamo Kinezi, vasa banka usla u Njujork! A sada malo i Englezi i Francuzi da

uzmu kineski para. Pamet je pamet a tek skola."

Zuta krmad prodavala oruzje Gruzijskim gadovima i teroristima, licno Tadic i ono djubre Sutanovac:

Rusko ministarstvo odbrane izjavljuje da je Srbija dio osovine zla:

Razlog?

Srbija u grupi zemalja koji su pomagali Gruzijskom zlocincu iu prodaji oruzja iako je rusiaj Srbiju upozoravala da ne prodaje Gruziji oruzje i opremu JOS pre 2 godine.

http://www.rbcdaily.ru/2008/08/11/focus/368923

Kad sam na ruskoj televiziji video ovu bruku, rekao sam da nema zemlje koja je toliko kao Srbija osudjena da propada i da uvek se obruka na svakom koraku. Sramota. Ja Rusiju volim, ali razumem i one koji iz neznanja ili pomodarstva podcenjuju našeg jedinog i velikog prijatelja u svetu - nasedaju na propagandu. Sram te bilo Žuti Saakašvili, sram te bilo gnjido. Rusijo pomozi mi hoću u NATO, pa jadniče zar misliš da te ne provaljuju. Sramota, zemlja koja je jedina digla glas za Srbiju i za njeno dostojanstvo je deo svega ovoga. Žuti Saakašvili, ovo ti je životna greška!

Ovo je samo dokaz kakva je Srbija Kurva od zemlje. Trebalo je da je NATO a Amerikanci sravne do zemlje da se ne sramoti vise.

Pozdrav

Sve je ovo jasno .Zelim samo da dodam :preko Gruzijske teritorije prolazi naftovod od ruskih izvora na Kaspijskom moru do luka na Crnom moru . Kapacitet mu je milion barela dnevno .Ako se on prekine Rusija ce ostati bez 12 milijardi dolara DNEVNO ili cca 500 MLD $$ godisnje ...

nisu to ruski izvori, vec azerbejdzana

Rusija sad radi isto sto i Amerika nama, tj radi mnogo manje nego SAD 99' jer je oni ipak brane svoj narod a SAD su branile istorijsku im bracu Albance hahaha, uzas !

Neka pokusa neko da zaustavi Rusku vojnu masineriju u Gruziji...

Da ,da.

Hoce isto kao sto je neko uspio zaustaviti SAD da obustave njihovu dok se nisu ispraznili i dobili sta su htjeli...

Cak se sjecam da su i posle povlacenja nasih jedinica sa Kosmeta jos pomalo padale bombe po SRJ.

Ne staju velike vojne masine lako kad krenu i to svi znamo...

Russian Federation i USA su po tome iste...

Jedino iritira propaganda pro zapadnih medija, i uzrujanost Amerike, kao da Ruska Federacija sad radi nesto sto oni (NATO) nisu vec radili na mnogo gori nacin i zbog mnogo manje interesa i zbog nekog naroda za koji nisu ni culi...

Vjerujem da vidite sta hocu da kazem...

Bice isto kao i kod nas samo ce ovaj put Rusi zadovoljiti svoje interese, unistiti privredu drzave previse osiljenog predsjednika koji je previse poletio uz amerikance i zauvjek zapechatiti Abhaziju i J.Osetiju kao etnicki ciste, isto kao sto je nama nazalost zapecaceno Kosovo, ako ne zauvjek, ono do daljnjeg...

Ja bih drugacije protumacio ovaj naslov, GRUZIAJ - METASTAZA SRBIJE,

ZIVELI

Pre dva sata sam gledala sta se desava u nOsetiji i ovo ni ceni djavo ne bi radio.Ubijanje , silovanje i gazenje civila tenkovima je stravicno.Svi krive Ameriku za ovaj nevidjeni pokolj.Ljudi beze preko granice u Rusiju i mole Ruse da urade nesto da s ovaj nevidjeni pokolja zaustavi.Bilo je strasno gledati majku sa dvoje dece preko kojih prelazi gruzijski tenk.Amerikanci ucestvuju sa skoro 2000 savetnika i generala na strani Gruzije.Ovako nesto , stvarno je , nevidjeno bilo gde u svetu.Ljud cak nose ubijene rodjne zajeno sa sanducima u Rusiju, jer ne mogu da ih pokopaju .Gruzija ne samo da bobarduje Oseiju , nego vija ljude sa automatskim oruzjem i ubija iz aviona.Ocigledno je da hoce da pobiju sav narod u Osetiji s obzirom da 90 posto imaju Rusko drzavljanstvo.Naod place i moli Ruse za pomoc a Ameriku optuzuju za ovaj masakr.Osetija je gotovo sravnjena sa zemljom.I pord svega sto se zna , Amerika optuzuje Rusiju.Tesko je gledati ovi ljudsku nesrecu i nehumane Amerikance .Zao mi je sto je Kusner zajedno sa djavolskim predsednikom Gruzije uspeo da pobegne.Ogromna steta.Ono nij erat , ono je cist pokolj stanovnistva.Rusi ne mogu da prikazu nista jer je djavo iz Gruzije zatvorio sve radio i tv stanice iz Rusije kao i internet stranice.Ako nema sta da krije , cemu sve to.Amerika se pokazala ko je i sta je .Nijedna zapadna zemlja , gotovo nista n eprikazuju iz Osetije i Aphazije.Pomislio bi covek da si radi o carkama a tamo se vrsi pravi iu najgorem smislu genocid.

Gde si ti to gledala danas zivota ti, da nije na Cartoon Network-u? Pa ni CNN ga ne bi tako izrezirao "tenk gazi majku sa dva deteta".

Ista akcija "Oluja"

Tri ptice sa jednim kamenom

rusija je pogodila ti ptice sa jednim kamenom

1)oslobodila svoj ruski narod od sigurnog genocida i proterivanje ganstera iz gruzije.Restoracija gruzije>

2)kontrola nafte nema dzabe.! Rusenje evropski(nato)vrata na ruskom pragu.

3) rusija moze da sedi u gruziji i okrene kontra-ucenu za kosovo.!! Jer hocete gruziju dajte srbiji kosovo! Skupoce vas kostati i kosovo i siptari.

Plus iran ima sansu da udje u rusku federaciju..!Srbija isto bice pozvana tako da -nato-bice presecen napola.

Siptari bolje da podmazuju prikolice rusija je ustala i nadire nece stati sve do kosova.

lepo zvuči, ali se neće dogoditi...

Ceo zapad prikazuje Busha kako naredjuje Rusiji da prekine sa ubijanjem?!?!Cak i to da je Rusija pristala na prekid .Srbija nije u poziciji da pomogne Srbima na Komsetu jer je mala drzava.usi sigurno nece dozvoliti da neko ubija njihov narod.Gledala sam na Sky News gde je Medvdjev rekao da ce Rusija braniti svoj narod ma gde da su i nece dozvoliti da ih neko ubija kao mrave.Ali nikako ne mogu da shvatim totalno kontrolisane medije zapada.Nigde o ubijanju stanovnika, silovanju , izbeglicama .Bas nista samo izjava kretena Busha da on zahteva od Rusije da zaustavi napad na Gruziju i da su Rusi pristali.

Rusi su večiti istoriski gubitnici,i to će uskoro ponovo da se dokaže.Na slučaju Kosova su pokazali svoju odlučnost i bratsku ljubav:)Uvek ih je spašavala samo zima,a mislim da je taj problem ovih dana prevaziđen.Gubitkom hladnog rata su završili svoju priču,i sada vidimo zemlju koju pokušavaju da održe kriminalci na nogama.Opšte je poznato da je 200 Malteških vitezova kupilo Ruskog cara Pavleta,i okačilo mu Malteški krst oko vrata.

Cista budalastina. Putinova Rusija nije Jelcinova Rusija.

Nas NATO bombardovao 78 dana a rusi zavrsili za tri dana

Pa Gruzijci nisu pocinili ni 5% zlocina koja je vasa krvolocna soldateska i paravojska cinila u Bosni i Hrvatskoj. Jednostavno, NATO se uplasio da cete vi isto uciniti i na Kosovu, pa da vam to nikada ne padne na pamet, morali su dobro da vam isprase tur. I na kraju... napravili su drzavu.

Kosovar onako srece imao kako istinu govorio.

Vidi se da iz tebe kipti mrznja a ne znanje i poznavanje istine.

Косовару ниси ни свестан шта вас тек чека када вас се ВЕЛИКИ БРАТ Буш одрекне, кад му више не будете требали прегазичемо вас за два дана, а нечете имати времена да бежите у вашу недоџију Албанију.

Vi Srbi ste veoma cudni ljudi!!! Kada je NATO,SAD,EU intervenisala u Srbiji da bi sprecila nevidjeni genocid i masakr na Kosovu,onda ste je nazivali "AGRESOROM"???!!! A sada kada istu stvar radi Rusija na J.Osetiji,onda je to u redu-je li??? NEVEROVATNI STE!!! Vama je i Bog okrenuo ledja samo sto jos niste svesni toga. Dok su na Kosovu zarili i palili razni Arkanovci,Seseljovci,koljaci iz centralne Srbije pod izgovorom da "Brane suverenitet i integritet Srbije-Kolevku srpskog naroda",i dok ste isterivali vise od milion stanovnika Kosova, sve je to za Vas bilo "U granicama normale"-je li? Razlika izmedju Kosova i J.Osetije je u broju stanovnika ili onih koji su isterani: Na Kosovu su silom iz svojih ognjista isterani vise od 1.milion nevinih gradjana, dok je taj broj u J.Osetiji znatno manji,cak bih rekao da je razlika ogromna?! I sta sad??? Setite se da ste veliki broj vojne masinerije slali na Kosovo,veliki broj onih koji nisu znali ni Boga ni nista osim sto su znali pljackati narod i ubijati nevine i nenaoruzane ljude-postoje dokazi,razni snimljeni materijali i td. Kao BOG nije niko, on ce da sudi,a ispastace zulumcar-videcete.

Ala ovaj demokrat lupeta pa teroristicka ovk je napala drzavu Srbiju i da se Srbija borila protiv terorista a nije ubijale neduzne civile kao sto cini Gruzija ali sy ovk priskocili Ameri u pomoc i napravise Nato Koloniju na teritoriji Srbije. O proteranom stanovnistvu i da ne pricamo samo koliko je Srba Civila proterano sa Kosova i Metohije i za vreme oluje od Hrvata koji jos nemogu da se vrate u svoje kuce, zar to nije genocid za koji Ameri i Evropa znaju ali nece da regauju kako treba.

Демократо у праву си, само што се тај зулумчар зове ОВК , а они који су истерани са својих огњишта СРБИ, а не шиптари, шиптари су се довукли на Косово из Албаније. Ти си очигледно многе ствари побркао или си се сад пробудио из дубоког сна.

odgovor za demokratu i ostale siptare

Siptarcine jedne zar vama nije jasno da ovu bitku Rusija bije zbog Srbije i Kosova. Pa siptarcine jedne Rusija ce pristati na mir i da Juzna Osetija i Abhazija ostanu u sastavu Gruzije (normalno sa punom autonomijom) tek kad mi Srbi vratimo nase Kosovo. A gde cete vi tada siptarcine, mi se spremamo za povratak,vojska je spremna,policija takodje. Sve je dogovoreno za Amerima i Rusima,siptarske gluperde.Ameri su uvideli da su napravili katastrofalnu gresku priznajuci Kosovo,a posto je dogovoreno sa Srbijom da ostanu u bazi Bondstil oni ce uskoro objaviti da se mora postovati rezolucija 1244 i suverenitet Srbije. Ovo su proverene informacije-siptarcine jedne- i nek vam je bog u pomoci. Svako ko je zgresio-pravac ALBANIJA.

Zivela Rusija i hvala zbog pomoci Srbiji.

Odgovor "Kosovaru": zagorci, bicete reducirani u vama prirodne povjesne granice a ni Istra nece vise svama! Drobljenjem "hrvatske" neprirodne nacije u zagorsku ce biti podstrek da se sve svetske neprirodne nacije evapuriraju!

Sreca nasa sto ste toliko glupi. Rusija da je postovala Srbiju ne bi se povukla sa Kosova iz sastava mirovnih snaga,to je jasno kao sunce. Kosovo je priznata Drzava od najmocnijih zemalja sveta,ima svoj teritorijalni integritet,ima svoju Vladu,Predsednika,Policiju,Vojsku,Evropsku monetu,carinu,licna dokumenta (licne karte,pasos,vozacke isprave),registarske tablice i puno toga. Mi nismo imali nista od svega ovoga pa smo uspeli da dodjemo do ovakve povoljne situacije za nas Albance, a zamisli sada kada imamo sve ovo-i Vi biste da povratite sve ovo na startnu poziciju???!!! Glup si kao sajla Nebojso! Razmisli malo sa tom tvojom glavom i pilecim mozgom: Niste mogli da nas zadrzite kada ste imali gotovo sve na Kosovo: Vojsku,policiju,TO,tesko naoruzavanje,dobrovoljce i puno toga,plus ste imali goloruke Albance-nenaoruzane,i Kosovo je tada bila AP-u Srbiji i td. i td., a mislis da sada mozete da sve to povratite kada smo uspeli da proglasimo Nezavisnost,da nas priznaju najmocnije zemlje sveta na celo sa SAD-om,sada kada smo naoruzani do zuba najmodernijem oruzjem-Made in USA,sada kada smo organizovani kao nikada do sada,sada kada uopste ne postoji granica izmedju nase majcice Albanije i Kosova, i td. Brzinu ovog uspeha smo postigli upravo zahvaljujuci glupim srbima poput tebe- i zbog toga ti iskreno zahvaljujem, i pozelim da se i dalje tako drogiran glupiras tako i time lobiras za nasu stvar,jer pored takvih kao sto si ti,nezavisnost ce dobiti i Vojvodina,Sandzak i cela Sumadija-veruj mi.

Adnane Salihu sto se Rusije tice u pravu si ali sto se tice ostalog teksta nisi u pravu. Kosmet nikada necete dobiti.

Mozes da se ponasas jos prepotentnije i da lazes samog sebe ali istinu ce pokazati vreme.

Kosmet je bio i biti ce SRBIJA.

Rusima odgovara da se Kosovo prizna od celog sveta ali nitko u svetu ne voli Ruse pa ce iz tog razloga da im pomrse racune a takodjer i vama. Mi smo u pravu i tudje necemo ali i svoje ne damo!

Eh,da nisu snovi,sta biste Vi? Vase je pravo da i dalje sanjarite o Kosovu,niko Vam to ne moze usporaviti-sanjajte i dalje, ali zapamti Ruzo, da se od snova ne zivi? Imas li predstavu koliko je Srbija u dugove? Preko 50 miliona evrica-znas li ti to?! Sve ste to do sada pojeli u lezecem stavu bez da se uopste znojite!!! I sta mislis,da ce to trajati vecno? Nema sanse! Jednoga dana cete sve to morati vratiti-a KAKO?! Mitinzima i svadjama u Parlamentu?! JOK,nema sanse! Sve ce to narod vratitit kad-tad,samo da znas. Prodali ste sve sto ste imali,sve sto je bilo vredno, sada Vam Rusi "Otimaju" NIS za veoma bednu sumu (a to je ,ruku na srcu-vlasnistvo Vojvodine),uzece Vam i aerodrom Nikola Tesla, i to cete za brzo vreme u vasem poznatom lezecem stavu da "pojedete"- i sta cete posle?! A Rusi ko Rusi, briga njih za Vas, njima je bitno da se docepaju svega sto je vredno u Srbiji i posle ADIOS amigos!!! Zar si stvarno toliko glupa pa da verujes da mozete imati nekakvu korist od njih??? Nemoj me razocarati-molim te,valjda ti radi pa makar malo taj tvoj mozak!!! Vasa Srpska definicija glasi: MOJE JE MOJE - TVOJE JE MOJE!!! E pa Ruzo, malo morgen -kako bi rekli Nemci! Primecujes li kako se Vojvodina ubrzano sprema da krene svojim putem?! A Sandzak,Presevska dolina??? Ruzo,zivis u oblacima mala (kako bi rekao Colic)!!!

A sta je tvoje ruzice na Kosovu nista zero nula ne lupetaj molim te ,Ija sam studirao u beogradu jel treba i ja da kazem i trazim da je beograd moj,Ja bi se stideo kad ne bi znao moje poreklo a ovamo da lupam gluposti da mi se smeju svi koji citaju komentare. Probudite se vec jednom srbski narode i gledajte realnost inace cete propasti kako u ovom tako i onom drugom svetu.

Javljate se jedan iz Nemacke a jedan iz Svajcarske i mudrujete.Kako si ti Afe sine orangutana mogao da studiras kao Siptar u Beogradu kad su Srbi bili tako zli prema vama jadnima?

Verujte obojica ne spavam i ne sanjam.

Doci ce mo po svoje.

Kad je Tadic imao oruzja da ga proda Gruziji imati ce ga i za vas guzijce ili moze da se pakuje kod vas..

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.