Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutros ponovo otvoren most

Kosovska Mitrovica, Portorož -- U Kosovskoj Mitrovici u 7 sati ponovo je otvoren glavni most na Ibru, koji grad deli na severni, srpski, i južni, albanski deo.

UNMIK i KFOR su, posle konsultacija na najvišem nivou, odlučili da se most u Mitrovici otvori za saobraćaj. Iako su srpski politički predstavnici zahtevali da most ostane zatvoren do rešenja statusa Kosova, UNMIK je odlučio da ga pusti za civilni saobraćaj, uz obavezu da se na mostu poveća broj pripadnika Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policijske službe i policije UNMIK-a.

Predsednik Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović jutros je izjavio da je otvaranje mosta pogrešan potez, koji može podići tenziju u gradu na Ibru i u sledećim danima stvoriti uslove za neki novi incident: "Preuranjeno otvaranje može biti vrlo opasno. Srbi na severu moraju biti oprezniji, i sa svoje strane voditi računa ko prelazi preko mosta, to jest da postignu nivo samozaštite i da budno motre sve mostove."

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović ocenio je da je otvaranje mosta skandalozan potez koji se poklopio sa izlaskom iz zatvora Adema Debranija, koji je osumnjičen za bombački napad na kafić "Dolče vita", u severnom delu Kosovske Mitrovice, 26. avgusta. "Mi očekujemo, kad je most već otvoren, obavezan pretres svih građana koji prelaze preko mosta. Trudićemo se da ne nasedamo na provokacije. Ono što je sigurno jeste da ćemo održati miting u ponedeljak", rekao je Jović.

Most, koji je posle bombaškog napada na kafić mesec dana bio zatvoren, otvoren je pre tri dana pošto je UNMIK procenio da je bezbednost zadovoljavajuća. Iste večeri izbila je tuča između srpskih i albanskih mladića.

Inače, ministri odbrane NATO-a, na sastanku u Portorožu, danas će razmotriti rad misije KFOR-a i efikasnost njenih snaga, posebno na severu Kosova. Pomoćnik za odbranu i planiranje generalnog sekretara NATO-a Džon Kolston naglasio je da ministri žele da se uvere da su obavljeni pripreme i razmeštaj jakih i efikasnih snaga, imajući u vidu osetljiv razvoj situacije do kraja godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.