Jugović: SPS će biti mrtav ako ode u opoziciju

Izvor: Danas, 13.Maj.2016, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugović: SPS će biti mrtav ako ode u opoziciju

Beograd - Ponašanje i izjave predstavnika Socijalističke partije Srbije nakon aprilskih izbora doživljavam kao izjave i ponašanje predstavnika partije koja neće imati više važnu ulogu u političkom životu Srbije, bez obzira da li će biti vlast ili opozicija. Oni nisu bili neophodni u prvoj Vučićevoj vladi, ali su u tom periodu bili neophodni u vlasti na lokalnom nivou.

Taj nivo vlasti je značajan ako se uzme u obzir da je od SPS-a zavisila skupštinska većina u mnogim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << opštinskim i gradskim sredinama. Sada se bez SPS-a može na svim nivoima. Zbog toga oni će biti poluživi ako budu u vlasti ili će biti mrtvi ako odu u opoziciji. Zaslužili su takvu sudbinu - to govorim iskreno, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, potpredsednik Pokreta socijalista, komentarišući nastupe funkcionera SPS u poslednje vreme.

* Očekujete li da će SPS biti deo i narednog saziva Vlade ili isključujete takvu mogućnost?

- Moj lični stav je da osim predstavnika manjina Vučić ne treba nikog da zove u Vladu. Ako Dačić bude u Vladi, to ne znači i da je SPS u vlasti. Takav scenario je moguć.

* Kako ocenjujete medijske spekulacije da su lideri LDP i LSV spremni da uđu u vladu?

- Hoćete da kažete da se Čeda Jovanović s Boškom Obradovićem borio protiv "izborne krađe" u "Vučićevoj režiji", a onda je spreman da bude deo Vučićeve Vlade. Ako je to tako, onda nema alternative Vučiću.

* Kako komentarišete izborni rezultat i postizborne poruke koalicije DSS-Dveri, sa kojom je Pokret socijalista često razmenjivao kritike tokom kampanje?

- Tamo gde je Boško Obradović najjači, a to je u Čačku, dan posle zatvaranja biračkih mesta ponudio je koaliciju SNS-u, a u isto vreme je Vučića optuživao za izbornu krađu. Pre izbora nudio je predizbornu koaliciju čačanskim demokratama. Boško Obradović se protiv "izborne krađe" borio sa čovekom koji je građanima Srbije prepoznatljiv po tome što je od Vojvodine pokušavao da napravi državu i koji je poznat po aferi Bodrum. Pajtić je jedini demokrata koji je uspeo da sarađuje s Dverima i koji je uspeo da bude i u Skupštini Srbije i u Bodrumu u isto vreme. Saradnja Dveri i DSS s Pajtićem je mera njihove politike. Gori od Pajtića su samo oni koji su spremni na saradnju s njim.

* Budući da je koalicija oko naprednjaka osvojila manje poslaničkih mandata nego pre dve godine, da li su izneverena očekivanja vaše koalicije?

- Na biračkim mestima se ne broje mandati, već se broje osvojeni glasovi. Na ovim izborima Vučićeva lista je osvojila više glasova nego na prethodnim izborima. Birači žele stabilnost, žele jaku i stabilnu Vladu, a samo jaka i stabilna Vlada može da očuva Kosovo i Metohiju, može da bude garancija očuvanja Republike Srpske, može da sarađuje sa EU i da ne uvodi sankcije Rusiji, već da neguje bratske i neraskidive odnose sa Rusijom. Samo jaka Vlada može da očekuje značajne investicije iz Kine. Činjenica je da su kineske investicije perspektiva kojoj smo mi sasvim sigurno najbliži.

* Smatrate li da ujedinjenost opozicije oko nekih pitanja predstavlja opasnost za koaliciju oko SNS-a?

- Ujedinjenost opozicije je najveća opasnost za DS. Od opozicionih stranaka najmanje dve neće moći samostalno na naredne izbore, a DS je jedna od njih. DS je opoziciona partija koja ima istoriju i infrastrukturu. Birači takve partije ne praštaju jedinstvo s Dverima i jedinstvo sa onima koji su ih napustili. Mislim na Borisa Tadića, a mislim i na Čedu Jovanovića. Druga partija koja neće moći samostalno na naredne izbore je DSS, zato što Boško Obradović nepogrešivo gasi sve s kojima nešto stvara ili s kojima intenzivnije sarađuje. U svemu je takav, pa i u politici. NJegovi dugogodišnji saborci s kojima je stvarao Dveri su najbolji primer. Ima još primera, ali neću da ih javno pominjem.

"PS ima identitet"

Kako ste zadovoljni rezultatima koje je Pokret socijalista ostvario u delovima Srbije gde je samostalno nastupao na izborima?

- Mi smo na republičkom nivou bili na Vučićevoj listi, a istovremeno smo nastupali samostalno u osamnaest opština i gradova, najviše od svih partija okupljenih u koaliciji oko SNS. Prešli smo cenzus u 11 opština, od toga pet opština u Vojvodini i šest u centralnoj Srbiji. To govori da Pokret socijalista ima identitet. U Bačkoj Palanci smo osvojili 18 procenata, to je blizu 6.000 glasova, od ukupnog broja izašlih birača. U Žagubici smo osvojili 15 procenata. Zapažen rezultat Pokret socijalista je ostvario u Kragujevcu, gde je u velikom gradu osvojio preko tri procenta, što je više od 2.100 glasova. Dali smo svoj doprinos zajedničkoj listi koju je predvodio premijer Vučić i na to smo jako ponosni.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.