Jugović: SPO za otvaranje tajnih dosijea

Izvor: Blic, 29.Avg.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugović: SPO za otvaranje tajnih dosijea

Srpski pokret obnove (SPO) će obnoviti zahtev za donošenje Zakona o otvaranju tajnih dosijea i Ministarstvu pravde i Skupštini Srbije predati svoj predlog zakona, izjavio je danas direktor SPO Aleksandar Jugović.

"SPO će tražiti da se u redovnom jesenjem zasedanju Skupštine Srbije nađe i predlog Zakona o otvaranju tajnih dosijea. Zbog toga ćemo ovaj naš predlog Zakona predati i Ministarstvu pravde kako bi se došlo do najboljeg rešenja", rekao je Jugović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je podsetio da je Srbija ostala jedina postkomunistička zemlja u Evropi u kojoj nisu otvoreni tajni dosijei.

"Srbija se ne može evropeizovati ukoliko se građanima ne bude omogućio pristup podacima koje su o njima vodile službe bezbednosti. Potrebno je sprečiti zloupotrebu tih podataka, potrebno je rehabilitovati žrtve", dodao je Jugović.

Jugović je istakao da građani Srbije imaju pravo da znaju ko je kakvu ulogu imao u prošlosti, kao i da se mora se proveriti da li i danas postoje na važnim mestima ljudi koji su imali ulogu saradnika tajnih policija.

"Moramo saznati istinu o događajima iz prošlosti i o akterima svih užasnih dešavanja, kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost da nam se istorija ponovi", naveo je Jugović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.