Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jug Srbije - platforma autonomije

Bujanovac, Beograd -- Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe nacrtom platforme traže autonomiju u granicama Srbije za te tri opštine.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije nisu danas u Prištini, kako je bilo najavljeno, predstavili platformu kojom se za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu zahteva autonomija u granicama Srbije. Mithat Šaćipi, član najužeg rukovodstva Demokratske partije Albanaca sa juga Srbije, izjavio je za B92 da je poseta Prištini odložena, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kosovski zvaničnici imali druge obaveze.

Neki predstavnici Albanaca sa juga Srbije trebalo je da se sastanu sa članom pregovaračkog tima Kosova Vetonom Suroijem i predstave mu nacrt platforme koju su pripremili u te tri opštine juga Srbije. Suroi je, međutim, bio zauzet, pa je sastanak odložen.

Predsednik Koordinacionog centra za jug Srbije Rasim Ljajić rekao je za B92 da ga ne čudi to što sastanka nije bilo, jer smatra da je ideja da se budućnost juga Srbije vezuje za budućnost Kosova neprihvatljiva i za Srbiju i za međunarodnu zajednicu: "Albanci sa Kosova, njihovi politički predstavnici, pogotovo deo pregovaračkog tima, neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi njihove političke pozicije i neće učiniti ništa što u ovom trenutku ide kontra međunarodnoj zajednici, a svaki pokušaj da jug Srbije bude deo paketa sa Kosovom naprosto će biti osuđen od strane međunarodne zajednice. Time bi bile ugrožene i pregovaračke pozicije političkih predstavnika Albanaca sa Kosova. Oni će to držati kao otvoreno pitanje, jer im to donosi određeni broj glasova na Kosovu."

Sa druge strane, Veton Suroi, član kosovskog pregovaračkog tima i lider političke partije ORA, ocenio je pre dva meseca, gostujući u emisiji Kažiprst, da je veoma dobro da se politički predstavnici iz preševske doline konsultuju sa pregovaračkim timom u Prištini. On je tom prilikom izjavio da je to jedan od načina da se formira jedinstven stav prema manjinskim pitanjima na Balkanu: "Zapravo kad uđemo u pregovore, Albanci sa Kosova imaju u vidu da bilo šta da nude za razrešenje manjinskih pitanja za Srbe na Kosovu će se reflektovati na razrešenje pitanja Albanaca u Preševskoj dolini. I obrnuto. Da Srbi iz Beograda imaju jedan pozitivan stav prema manjinskim pitanjima, jer će se to odraziti objektivno i na pitanje Srba na Kosovu."

Mithat Šaćipi, član najužeg rukovodstva Demokratske partije Albanaca, rekao je za B92 da delegacija Albanaca sa juga Srbije nije odustala od susreta u Prištini i da očekuju poziv od kosovskih zvaničnika. Šaćipi kaže da će javnosti o detaljima platforme informisati nakon tog sastanka.

Prema navodima medija, u platformi između ostalog postoji i aneks u kom piše da će u slučaju promena postojećih granica Kosova Albanci sa juga Srbije zahtevati ujedinjenje sa Kosovom.

Drašković: Beograd mesto rešenja

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da Albanci na jugu Srbije sva sporna pitanja svog položaja moraju da rešavaju u Beogradu, a ne Prištini. "Mogu da idu u Prištinu, ali adresa za neke razgovore na kojima ima spornih pitanja nije Priština, nego Beograd", kaže Drašković.

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo, Dušan Bataković, smatra da ne može da se poredi položaj Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije: "Kada bi Srbi na Kosovu živeli pod istim uslovima kao što žive Albanci na Preševu, onda bismo lakše došli do rešenja. Sve dok to ne bude slučaj uopšte nema razloga da o tom pitanju raspravljamo, jer oni u Preševu nisu ugroženi. Nema te vrste ugroženosti koju ima srpska zajednica, tako da je taj paralelizamu ovom trenutku nepotreban."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.