Izvor: B92, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jug Srbije: Pomerite datum izbora

Bujanovac -- Lideri četiri albanske partije na jugu Srbije tražili odlaganje izbora zakazanih za 4. jun za jul.

Lideri pomenutih partija pisali su predsedniku, premijeru i predsedniku Skupštine Srbije i tražili da lokalni izbori u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ne budu održani 4. juna već u julu.

"Lokalni izbori za pomenute opštine zakazani za 4. jun preuranjeni su jer mandat odbornicima, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, traje do septembra", kaže se u pismu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i podseća da su prethodni izbori održani 28. jula 2002. U pismu se izražava sumnja da neko tako želi da eliminiše glasove Albanaca koji su na privremenom radu u zemljama Zapadne Evrope, a albanski lideri traže preispitivanje odluke i najavljuju bojkot izbora ako Beograd bude ignorisao njihove stavove.

Pismo su potpisali lideri Pokreta za demokratsko delovanje - Riza Haljimi, Demokratske partije Albanaca - Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres - Jonuz Musljiu i Demokratske unije doline - Skender Destani. Haljimi je na konferenciji za novinare rekao da nametanje izbora u terminu koji ometa učešće Albanaca zaposlenih u inostranstvu može rezultirati dovršenjem etničkog čišćenja početog 1999. u opštini Medveđa.

Pomenuti albanski lideri su s tim problemom upoznali i kancelarije posmatračke misije EU i Misije OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.