Izvor: Politika, 30.Sep.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovičićev „radikalski” kodeks ponašanja

Aleksandar Jovičić će na sudu morati da dokaže da je Branko Ružić tajkunska ulizica

Poslanik naprednjaka Aleksandar Jovičić moraće na sudu da dokaže javne tvrdnje da je socijalista Branko Ružić „okoreli kriminalac”, najavio je juče Ružić. Jovičić, kako je izjavio, jedva čeka suđenje da tvrdnje dokaže. Zahvaljujući „epitetima” kojima je častio Ružića, za sada je dokazao da mu ideje naprednjaka da, kako kažu, upristoje političku scenu kroz propisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravila ponašanja poslanika, u šta spada i način komuniciranja, nisu bliske srcu, što je prilično loša poruka javnosti.

SPS-ov „nestašni dečko” Branko Ružić, svojim izjavama uredno nervira naprednjake, ali i partijskog šefa Ivicu Dačića, koji zbog njih mora da se pravda, ali i da istrpi naprednjačke „šamare”. Ružić, međutim, nikada nije upotrebio nijednu reč koja bi se mogla naći u nekom rečniku nepristojnih reči. I ovaj put je u izjavi povodom skidanja „Utiska nedelje” sa programa TV B 92 biranim rečima izrazio svoj stav. Rekao je kako ga „obuzima utisak da s protokom vremena promena svesti i mentaliteta poprima obrise duha doba, kada su ’vlažili’ koaksijalni kablovi”, te da se iskreno nada da ga utisak vara.

Na ove Ružićeve opaske, žestoko je reagovao Aleksandar Jovičić, ustvrdivši da Srbiji nema nikakvog napretka dok su u „vladi okoreli kriminalci Branko Ružić i Ivica Dačić”. Jovičić je pojasnio: „Dok se Ružić kao poznata tajkunska ulizica i podguzna muva Dragana Đurića, Miroslava Miškovića i ostalih i njegov šef nalaze u vlasti, Srbija neće lako napredovati ili će napredovati kao s tegovima za noge.” On je naglasio da je to njegov lični stav. Jovičić, naravno, ima pravo da iznese svoj stav i ne samo to, hvale je vredno kad je čovek spreman da jasno i glasno kaže šta misli. Ali, da li je to mogao da kaže drugim, pristojnijim rečima? Pokušali smo juče to da ga pitamo, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive, a ni na poruke.

Jovičić se, ipak, oglasio pisanom izjavom dostavljenom agencijama, povodom Ružićeve najave da će ga tužiti, u kojoj je naveo: „Ne zanima me mnogo kakvi su planovi Ivice Dačića i Branka Ružića, ali ponoviću da stojim iza svake reči koju sam izgovorio. Ovu priliku koristim i da kažem da sam oduševljen pretnjama Branka Ružića i pomenutim suđenjem, jer mislim da će biti divno da se pokaže građanima, kojim je sve tajkunima služio Ružić, na koji način i za koje pare.” Oglasio se i Ružić, koji je za Fonet, rekao :„Nastupi Jovičića su lični stav mladića iz civilizovanog vokabulara SNS-a. Ne vidim ni na koji način da takav istup može da naruši funkcionisanje vlade. Taj istup je dobio dva minuta slave, koliko će dobiti i epilog pred sudom što se njega lično tiče.”

Ružić, naravno, u svom odgovoru, nije propustio priliku da otmeno, kroz pominjanje „SNS-ovog vokabulara”, otmeno ukaže na to kakav rečnik koristi poslanik stranke koja obećava da će do kraja godine biti donet kodeks ponaša poslanika, koji će pomoći da se naša „politička scena upristoji”.

Kad promovišu kodeks, funkcioneri SNS-a, stalno objašnjavaju kako više „neće biti gađanja cipelama u parlamentu, polivanja vodom, kletvi, ni nepristojnih reči, ta vremena su prošla”. Opozicija u parlamentu, ali i javne ličnosti, umeju naprednjacima na ovakve priče, da uzvrate, da je to ponašanje bilo svojstveno baš njima, dok „nisu skinuli majice i bedž sa likom haškog optuženika i bivšeg partijskog šefa Vojislava Šešelja”.

Kritičari naprednjaka umeju da kažu nije dovoljno samo se „presvući u evropsko odelo”, „potrebno je usvojiti evropske vrednosti.” Niko od naprednjaka juče nije bi voljan da kaže šta misli o rečniku svog stranačkog kolege i mlade nade SNS-a. Jovičićev rečnik ide u prilog stavova kritičara SNS-a. Kad mladi naprednjak javno izgovori „podguzna muva” i „tajkunska ulizica”, to mnogo više podseća na naslove knjiga Vojislava Šešelja, poput one pristojnije koja počinje sa „Mafijaška pudlica...”, a nikako na pripadnika stranke, čiji lider pažljivo bira reči.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše izjavu svog mladog stranačkog kolege, jer se, kako je rekao, ne bavi stranačkim stvarima. Vučić stvarno ima toliko posla, pa je lako razumeti da nema vremena da se bavi strankom. Bez obzira na sve probleme koje mora da rešava, a preteški su, mora da skrene pažnju sgranačkim kolegama da vode računa o načinu na koji iznose svoje stavove. Oni koji ovakvim rečnikom komuniciraju, a pri tom važe za stranačku uzdanicu, njega miniraju. Može on da se ubije od rada i milion puta da ponovi da nikada nijednu ružnu reč neće reći za političke protivnike, sve to će za tren oka srušiti jedan ovakav istup ovog i nekih drugih Jovičića.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 30.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.