Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović i Ivanišević o rezultatima harmonizacije

Budva -- Predstavnici vlada Srbije i Crne Gore predstavili su u utorak u Miločeru Savetu ministara državne zajednice dogovor o harmonizaciji ekonomskih odnosa, izveštava dopisnik Radija B92, Srdjan Janković.

Savet ministara Srbije i Crne Gore podržao je u utorak akcioni plan harmonizacije ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore u oblasti slobodnog kretanja robe, kojim je usaglašeno 80% carinskih stopa, saopštio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Branko Lukovac: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Savjet ministara je preporučio da se radeći dalje na usaglašavanju sveukupnih ekonomskih i spoljnotrgovinskih, carinskih, poreskih sistema, ostvare intenzivne konsultacije sa Evropskom unijom i sa državama članicama, kako bi taj proces otvorio put ka radu na Studiji izvodljivosti i na otvaranju pregovora na sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Lukovac. Crnogorski ministar finansija Miroslav Ivanišević i podpredsednik srpske Vlade Čedomir Jovanović, predstavili su Savetu ministara akcioni plan, koji su vlade usaglasile prošle sedmice. Prema rečima ministra Ivaniševića, kvalitet dogovora oko akcionog plana nije samo u prilično visokom procentu harmonizovanih carinskih stopa, već i u dinamici primene. Cilj je da se ne pravi šteta stanovništvu, već da se ono što je ostalo rešava u određenom vremenskom periodu: "Posebno bih potencirao da pored problema carinskih stopa koji je najteži, postoji i čitav niz drugih problema koje smo uspjeli da rešimo, od carinske teritorije, carinskog postupka, prelaska državne granice, ponašanje inspekcijskih službi, sanitarnih službi, do primjene sporazuma o slobodnoj trgovini, gdje smo takođe pronašli određene pragmatične modele u kojima će biti zaštićeni interesi Crne Gore, a u isto vrijeme dozvoliti primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini, dakle da ne budu neprmjenjivani pa da budu na štetu Srbije, a opet sa druge strane izradom Aneksa u kome će biti naznačene sve ove osjetljive robe, zaštitićemo interese Crne Gore", kazoa je Ivanišević.

Podpredsednik Srpske Vlade Čedomir Jovanović potencirao je da je Akcioni plan proces koji se ne završava samo dogovorom Podgorice i Beograda, već i priznanjem briselske administracije i konkretnim predlogom mera i postupaka koje će preduzeti EU, što će biti dogovoreno krajem juna na samitu EU i država zapadnog Balkana: "Mislim da ćemo tokom naredne nedelje intenzivirati svoju diplomatsku kampanju, kako bismo dobili podršku i država članica EU i briselske administracije, kako bismo pokazali da su razlike koje su preostale takve da nisu posledice političke nespremnosti da se one prevaziđu, već pre svega izrazito ekonomske razlike koje su nasleđene i koje mogu biti rešavane u pažljivom postupku, u jednom vremenskom periodu koji ne sme biti period u kojem ćemo se mi naći na nekoj klupi u čekaonici za ulazak u EU", kazao je Jovanović.

Ekspertski timovi vlada Srbije i Crne Gore za harmonizaciju ekonomskih odnosa usaglasili su u utorak carinske stope u oblasti crne i obojene metalurgije, izjavio je srpski ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović. "To je ključno pitanje kada se radi o zaštiti crnogorskih privrednih interesa, jer su zaštićene Železara iz Nikšića i Kombinat aluminijuma iz Podgorice", izjavio je Vlahović agenciji Beta, nakon završetka razgovora stručnjaka dve vlade u Miločeru. Vlahović je rekao da danas nije razgovarano o industriji metalnih proizvoda, što je ključni interes Srbije i najavio da će se to pitanje naći na dnevnom redu u četvratak, kada će razgovori biti nastavljeni u Beogradu.

Predstavnici vlada dve države nastavili su razgovore o harmonizaciji određenih industrijskih i dela poljoprivrednih proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.