Jovanović: Zaštititi nosioce pravosudnih funkcija

Izvor: S media, 14.Avg.2010, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Zaštititi nosioce pravosudnih funkcija

Presednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je danas od Vlade Srbije i parlamenta da zaštite pravosudje od "politički motivisanih napada".

"LDP traži od Vlade Srbije i parlamenta hitnu reakciju kako bi se zaštitio Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i svi nosioci pravosudnih funkcija jer danas više niko nema pravo da zatvara oči pred najjasnijom potvrdom da je napad na reformu pravosudja politički motivisan", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naveo je Jovanović u izjavi dostavljenoj medijima.

Jovanović je naveo da su neizabrane sudije i tužioci samo javno priznale ono o čemu LDP govori jako dugo, a to je da se "iza njihovih napada na nosioce pravosudnih funkcija krije jedna politička opcija oličena u (Vojislavu) Šešelju, (Tomislavu) Nikoliću i (Vojislavu) Koštunici".

Srpska napredna stranka, čiji je predsednik Tomislav Nikolić, juče je saopštila da je od 1.000 neizabranih sudija i tužilaca, njih oko 650 pristupilo toj stranci.

Čedomir Jovanović je u izjavi naveo da je reforma pravosudja jedan od najtežih zadataka za društvo koje se transformiše iz nacionalne i partijske u pravnu državu.

"Ovaj proces jeste težak, ali kao i u drugim segmentima reformi, smatrali smo da je prvi presuduslov da političke stranke omoguće uslove i otklone svaku prepreku za normalan rad institucija koje su dužne da sprovedu reformu", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, LDP je preuzeo svoj deo odgovornost za reformu čitavog pravosudja kroz odbacivanje i osudu vrednosti na kojima ono počiva već decenijama.

"Zbog toga smo podržali one što su se borili protiv ratnih zločina i organizovanog kriminala, one koji su štitili pravosudje u najtežim vremenima, kada su imali hrabrosti da osude ubice Zorana Djindjića, dok je vlast pokušavala da razori Specijalni sud", naveo je Jovanović i dodao da su oni danas meta napada.

Prema njegovim rečima, LDP je već ostvario kontakt sa Evropskom komisijom kako pojedinačni propusti u reformi pravosudja i problem duplih funkcija ne bi usporili i ovako usporen proces evropske integracije Srbije.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP traži zaštitu pravosuđa

Izvor: RTS, 14.Avg.2010

Presednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio od Vlade Srbije i parlamenta da zaštite pravosuđe od "politički motivisanih napada". ..Liberalno demokratska partija od Vlade Srbije i parlamenta zatražila je hitnu reakciju kako bi se zaštitio Visoki savet sudstva, Državno veće...

Nastavak na RTS...

LDP: Hitno sazvati Odbor za pravosuđe

Izvor: Studio B, 15.Avg.2010, 15:48

Poslanica Liberalno-demokratske partije Judita Popović izjavila je da je neophodno da se hitno održi sednica Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, kako bi parlament preuzeo odgovornost za nastavak procesa reforme pravosuđa. .."Krajnje je vreme da ovo društvo, a pre svega parlament i izvršna vlast,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.