Izvor: B92, 01.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Vlada je generator krize

Beograd -- Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je Vlada Srbije, svojim sporim delovanjem i neodgovornošću, postala generator krize u državi.

"Priznanje ministarke finansija da je izrada novog budžeta tek u početnoj fazi nova je potvrda neozbiljnosti vlade koja građanima stvara probleme umesto da ih rešava. Komplikovani odnosi u koaliciji ne mogu biti opravdanje za nerad vlade koja je gora od onih segmenata države i društva koje treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reformiše", navodi se u izjavi dostavljenoj Beti.

Prema njegovim rečima, LDP je od vlade pre tri nedelje tražio da se zajednički definišu mere za otklanjanje posledica međunarodne krize.

"Umesto konkretnih odgovora, suočili smo se sa nezainteresovanošću koja je proizvela opštu nesigurnost i neizvesnost za svakog čoveka u ovoj zemlji. Dok nam ministarka finansija objašnjava da u vladi još procenjuju razmere krize, u normalnim državama već razmatraju efekte mera koje su preduzeli za njeno prevazilaženje", naveo je lider LDP.

Vlada ima pravo da traži od nas odgovorno ponašanje, ali nema pravo da očekuje da tolerišemo njenu neodgovornost, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ne treba cela Srbija da plaća državni aparat koji povećava troškove dok građani stežu kaiš.

"Poražavajuće je što je vlada, koja želi da vodi zemlju prema Evropi, a koja je Srbiju dovela do višemesečne blokade evropskih integracija, do sada parlamentu uputila samo petinu predloga zakona čije je usvajanje obećala u ovoj godini", dodao je predsednik LDP.

Prema njegovim rečima, vlada kasni sa pripremom budžeta i time krši zakon dok, istovremeno, jedini autoritet u vladinoj većini, predsednik Republike, budžet definiše kao pitanje svih pitanja.

"Poslednji je trenutak da ponudimo predloge za izlazak iz ovakve blokade. Posledice nemoći vlade su prevelike i preozbiljne da bismo o njima ćutali. LDP traži hitan dogovor u parlamentu kojim bi bila određena nova politika evropskih integracija, precizne obaveze i rokovi i ubrzavanje društvenih i ekonomskih reformi koje su ugrožene tumaranjem kabineta Mirka Cvetkovića", naveo je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.