Izvor: Blic, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Tražimo Anketni odbor o ulozi kompanije Delta

Poslanički klub Liberalno - demokratske partije (LDP) zatražio je danas od predsednika parlamenta Olivera Dulića formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio ulogom u društvu kompanije "Delta" Miroslava Miškovića.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da taj Anketni odbor treba da dođe do odgovora na pitanja šta se dešava sa predmetima iz beogradske policije u kojima se, kako je rekao, "utvrđuje kriminalna prošlost" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompanije "Delta".

On je optužio Miškovića da je "vladar Srbije u senci" a da su predsednik i premijer Srbije samo "izvođači radova". Takođe je izrazio očekivanje da će Dulić odgovoriti na inicijativu poslanika LDP-a i omogućiti formiranje Anketnog odbora već naredne nedelje.

Jovanović je kritikovao napade u medijima predstavnika kompanije "Delta" na članove Saveta za borbu protiv korupcije i Antimonopolske komisije i ocenio da je potrebno da se o tim događajima izjasni i parlament.

Takođe je ocenio da "Delta" ostvaruje veliki uticaj na srpske medije.

Jovanović je kritikovao i potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića zbog toga što je učestvovao u otvaranju tržnog centra kompanije "Delta" na Novom Beogradu i dodao da je tim postupkom "ukazao na karakter vlade čiji je potpredsednik".

Poslanik na listi LDP-a Vladan Batić je rekao da bi u radu Anketnog odbora trebalo da učestvuju predstavnici svih poslaničkih grupa.

Prema njegovoj oceni, odbor bi trebalo da se bavi, kako je rekao, "zloupotrebama" kompanije "Delta" u sferi monopola, "nedozvoljenim uticajem" na državne organe i "pretnjama" članovima vladinih i parlamentarnih antikorupcijskih institucija.

Odbor za trgovinu sutra o zahtevu LDP-a

Predsednik SkupštineSrbije Oliver Dulić izjavio je danas da očekuje da će sednica skupštinskog Odbora za trgovinu biti održana sutra, na koju bi trebalo da se pozovu "oni kojima je prećeno". Dulić je, povodom zahteva LDP da se formira anketni odbor koji bi trebalo da utvrdi zloupotrebe kompanije Delta i njen uticaj na institucije, političare, policiju i medije, rekao novinarima u Skupštini Srbije da bi najpre o tome trebalo da raspravlja nadležni skupštinski odbor.

"Ukoliko se ispostavi da Odbor za trgovinu nije u mogućnosti da 'svojim kapacitetom' raspravlja o toj temi, nemam ništa protiv da se formira aknekti odbor. Naprotiv, za svaku sam otvorenu temu u ovom društvu, pogotovo kada su u pitanju diskriminacija nekih ljudi i pretnje", rekao je Dulić.

Prema njegovoj oceni, Srbija ne sme da bude društvo u kome se nekom preti i u kome se neko plaši. Dulić je izrazio nadu da će sednici Odbora za trgovinu prisustvovati osobe koje su navele da im je prećeno i da će otvoreno govoriti ko im je pretio, ko se usudio da preti njima i državnim telima. On je dodao da bi o toj temi trebalo da raspravlja nadležni odbor, a ne poslanici na sednici Skupštine dok traje rasprava o nekoj drugoj temi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.