Izvor: B92, 11.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Optuženici iz BH su u SCG

Beograd -- Čedomir Jovanović kaže da je tačno da se haški optuženici iz BiH nalaze u Srbiji.

"Tačno je i to da se haški optuženici nalaze u Srbiji. Uveren sam da se oni nalaze na teritoriji SCG, zavisno od njihove volje. Mislim da sigurno nisu u RS, jer bi ih tamo sasvim sigurno pronašli oni koji ih traže već deset godina", kazao je Jovanović.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i Demokratske stranke je za banjalučke "Nezavisne novine" rekao da o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema dilemu, kao što nema dilemu da je Vlada Srbije nezainteresovana da ih pronađe. "Poznato je da je oko 90 odsto ljudi sa crne liste Pedija Ešdauna sedilo u prvom u redu na izbornoj konvenciji Koštuničine stranke, koja je održana u decembru prošle godine u beogradskom Sava centru".

Jovanovića ponašanje Vojislava Koštunica po pitanju saradnje sa Hagom ne čudi. On kaže da je Koštunicina politika po pitanju Haga dosledna i da je u skladu sa njegovim predizbornim obećanjima.

Govoreći o pogibiji dvojce gardista VSCG na Topčideru, Jovanović kaže da se tragedija dogodila na istom terenu na kome je slikan Veselin Šljivančanin. On je ponovio da je prošle godine pokazao u Skupštini fotografije Šljivančanina, koji je u tom trenutku bio desetogodišnji haški begunac.

Jovanović pita ko je 10 godina čuvao Ljubišu Bearu, jednog od onih koji se smatraju najodgovornijim za smrt osam hiljada muškaraca, očeva i sinova iz Srebrenice. "Gde je deset godina bio Ljubiša Beara? Nije bio u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Palama. Ko ga je štitio deset godina? Čovek je odlučio da se preda, odjednom se pojavio u VIP salonu beogradskog aerodroma, a potom otputovao avionom u Hag", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.