Jovanović: Nova kosovska politika

Izvor: B92, 12.Avg.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Nova kosovska politika

Beograd -- Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je potrebna nova politika prema Kosovu sa fokusom na dnevne probleme Srba i interese građana Srbije.

Prvi interes je opstanak Srba na Kosovu, normalizacija njihovog života, što je nemoguće bez normalizacije odnosa Srba i Albanaca, rekao je Jovanović.

Jovanović smatra da je neophodna "vrsta svesti koja je dosad nedostajala i koja bi trebalo da ponudi odgovor zašto se došlo u taj problem sa Kosovom". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je za RTS rekao da "razmišlja o dogovoru sa ljudima u zemlji i sa onima od kojih u ovom trenutku zavisi konačno rešenje kosovskog problema, a to su Evropa i SAD, uz podršku UN".

LDP ne želi da se problem reši tako što će Srbi nestati na prostoru Kosova kao što su nestali u pojedinim delovima Bosne ili Hrvatske, a pri tom dodatno Srbija biti udaljena od onog dela sveta "kome treba da teži ukoliko želi da njeni građani žive što je moguće normalnije".

Jovanović je rekao da bi ta nova politika morala biti u skladu sa Ustavom, iza koje treba da stanu građani i da će, ukoliko ne bude Srba na Kosovu, i Kosovo izgubiti "značaj koji danas ima".

"Moramo ostati prisutni na Kosovu i Srbija mora iskoristiti Kosovo kao šansu, a pre svega tako što će se pokazati drugačijom i sposobnijom od Srbije, koja je postala svetski problem tako što je traumatizovala život Albanaca i Srba na Kosovu", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.