Izvor: B92, 22.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Nivo odgovornosti na osnovu izveštaja

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović izjavio je u petak da će nivo odgovornosti svakog ko je učestvovao u sistemu obezbeđenja premijera Zorana Đinđića biti utvrđen isključivo na osnovu izveštaja Komisije koja je ispitivala eventualne propuste. On je rekao da će izveštaj biti dostupan javnosti, te da će građani Srbije i sami moći da procene ko je za te propuste odgovoran. Jovanović, međutim, nije želeo da kaže svoje mišljenje o tome da li i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije treba da snosi odgovornost za ubistvo premijera Đinđića, rekavši da "ne želi da licitira sa moralnim stavovima pojedinaca".

"Svako ko je odgovoran za sprovođenje zakona mora snositi vrlo jasne posledice za neodgovarajuće postupanje u primeni tih zakona. Ovo društvo nije bilo spremno da toleriše onaj oblik zaštite Zorana Đinđića koji je bio neophodan da bi on mogao nesmetano da obavlja svoj posao. Ova zemlja je ćutala i trpela Tita, ćutala i trpela Miloševića, a onda je počela da prebrojava Đinđićevo obezbeđenje i da licitira time da li je moguće da se blindirani automobil zaustavi kombijem ili kamionetom. To su bile teme u našoj javnosti", rekao je Jovanović.

Jovanović je pomenuo 7.000 novinarskih tekstova sa kritikama Zorana Đinđića koji su, kako je rekao, doveli do toga da se ne primeni prvi stepen obezbeđenja predsednika Vlade, nakon prvog pokušaja ubistva kod Hale Limes. Ta njegova konstatacija naišla je na burno negodovanje novinara, nakon čega je usledila razmena oštrih opaski između potpredsednika Demokratske stranke i predstavnika medija. Novinari su Jovanovića pitali i ko je više odgovoran za ubistvo premijera - mediji ili ministar policije - na šta on nije želeo da odgovori, rekavši da se ne bavi medijima, već da je taj podatak izneo na osnovu analize Helsinškog odbora za ljudska prava.Nakon oštre polemike sa novinarima Jovanović je odbio i da odgovori na pitanje koje mu je, na stranačkoj konferenciji za novinare postavio novinar lista "Kurir". Novinar "Kurira": Iz intervjua današnjem "Ekspresu", molim Vas da odgovorite na jedno pitanje - ko je urednik "Kurira" koji je od Jovice Stanišića dobio 60.000 evra? Jovanović: "A Vi ste iz 'Kurira'? Sa Vama neću da razgovaram pošto su Vaši sagovornici ubice mog prijatelja", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.