Jovanović: Ne reklamiram mineralnu vodu

Izvor: Politika, 05.Sep.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Ne reklamiram mineralnu vodu

Ako bi kao ministar prosvete nastavio sa onim što je radio kao profesor medicine, to bi bio konflikt interesa

Ministar prosvete profesor dr Tomislav Jovanović, koji je minulih godina istupao u javnosti govoreći o kvalitetima mineralne vode „Mivela”, kaže da nije u sukobu interesa, jer nije sprovodio reklamnu kampanju, već je iznosio rezultate odgovorno sprovedenih istraživanja.   

– Ja ne reklamiram mineralnu vodu „Mivela”, niti imam ugovor, odavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nemam nikakve veze sa čitavom tom pričom. Ja se bavim naukom, a ne promocijama – izjavio je juče za „Politiku” profesor dr Tomislav Jovanović.

On kaže da se iz čitave priče povukao odavno, pre nego što je, pre nekoliko meseci, Ministarstvo zdravlja zabranilo proizvođaču ove vode da se reklamira kao voda zdravog srca. Tada je inspekcija naložila da se sa boca ukloni logo Udruženja za srčanu slabost, koje tu vodu preporučuje potrošačima. Nakon toga, sporni logo je uklonjen.

Na sve ovo prva je ukazala Nacionalna organizacija potrošača Srbije, posle čega je sanitarna inspekcija donela rešenje kojim je proizvođaču zabranjeno reklamiranje i označavanje ove vode na način koji potrošača može da dovede u zabludu tako što joj se pripisuje lekovito svojstvo.

„Oni su se u svojoj reklami pozivali na istraživanja koja su sprovedena pre 25 godina, sasvim drugim povodom i ne mogu se primeniti na tvrdnju koja stoji na etiketi”, objašnjavao je u jeku afere dr Jovanović, tada šef katedre i profesor beogradskog Medicinskog fakulteta.

– To je bio klasičan marketinški trik sa kojim se ne slažem, niti podržavam, sve je to urađeno zarad profita. Ne znam ko stoji iza tog udruženja, niti sam njegov član. Oni su se pozivali na moje istraživanje iz 1989. godine, koje je rađeno u naučne svrhe. Ja se nikada nisam bavio reklamiranjem, već bio deo tima ljudi koji je radio na otkrivanju te vode, a tu su bili ugledni profesori, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti. – ističe dr Jovanović.

Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da je Agencija za borbu protiv korupcije u obavezi da reaguje ukoliko se ustanovi da postoji problem i naloži profesoru Jovanoviću da izabere da li će biti ministar ili će i dalje reklamirati vodu.

Profesor dr Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ističe da nije problem ako profesor Jovanović više ne reklamira vodu, jer sada kao ministar nema pravo da reklamira bilo šta.

„Ukoliko se nastavi sa reklamiranjem, bilo na televiziji bilo na internetu, onda je to zloupotreba službenog položaja i u obavezi je da prijavi konflikt interesa Agenciji za borbu protiv korupcije”, ukazuje dr Čupić.

U agenciji su za „Politiku” rekli da je njihov posao da prate sve funkcionere, pa i novoizabrane, i da je direktorka Tatjana Babić juče upozorila na rok od 30 dana za dostavljanje izveštaja o imovini i prihodima. Funkcioneri su takođe u obavezi da prilikom stupanja na dužnost, u roku od osam dana, pismeno obaveste neposredno pretpostavljenog i agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa.

S. Gucijan

objavljeno: 05.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.