Jovanović: Moguća i EU i Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Moguća i EU i Kosovo

BEOGRAD - Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da vlada može da vodi uspešan proces brzog pridruživanja Evropskoj uniji i da istovremeno zaštiti i razvije prava Srba na Kosovu.

"Da li je u stanju i da li želi da to uradi, to ćemo videti. Svakako da pokušaj da se u parlamentu usvoji deklaracija koja insistira na kontinuitetu dosadašnje politike nije dobar put, kao što nije dobro ratifikovati ni energetski sporazum sa Rusijom. LDP od toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne odustaje i zbog toga što mislimo da to ugrožava evropske integracije", rekao je on u intervjuu "Politici".

"S druge strane, LDP, kao proevropska stranka, nikada neće biti zadovoljan tempom integracija zbog toga što smo već u ogromnom zaostatku, ali će učiniti sve da zaštiti taj proces i da ga ubrza", istakao je Jovanović.

LDP svoju ulogu u Beogradu vidi u afirmisanju vrednosti koje će pokrenuti suštinsku promenu - transfer prava, a ne samo obaveza sa grada na građane, stranaka na svaku vrstu institucija, države na društvo, koje mora imati prednost, rekao je on.

"Mi za sebe nismo tražili nikakvu apanažu, kvote. S druge strane, nismo bili spremni da žrtvujemo svoje birače pristankom na opšte obećanje da ce koalicija DS-SPS sama od sebe odustati od potpune partizacije gradske uprave", istakao je on.

Nema promene bez demokratizacije medija



"Uspeli smo da osnovnu predizbornu ideju - napuštanje modela partijske države kroz suštinsku depolitizaciju života u Beogradu - ugradimo u dogovor s DS. Taj princip će biti sproveden na svim nivoima gradske uprave, ali ne tako što će LDP, umesto marginalnog G17, sebe proglasiti ekspertskom partijom, već tako što će se kroz gradske institucije, a ne partijske gradske odbore voditi grad", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ljudima profesionalizam i nezavisnost obezbeduju biografija, profesionalni integritet i činjenica da su njihovi životi i rezultati postojali i van politike i stranaka.

Jovanović je naglasio da su nemoguć ozbiljne promene u zemlji bez "dubinske demokratizacije medija".

„Nisam se sreo sa Tadićem"



"Prvi korak su, naravno, smene svih onih koji su kao u Miloševićevoj epohi poverovali da sve počinje i prestaje s vladajućom strankom. Zato ćemo predložiti Skupštini izmene Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom servisu, kao i model koji će onemogućiti vlast da imenuje isključivo svoje ljude kao predstavnike države u medijima s mešovitom svojinom, što se, po pravilu, dešava u 'Politici" i 'Novostima', najavio je Jovanović.

On je demantovao trdnje da je prekinuo odmor i da se sreo s liderom DS Borisom Tadićem da bi se konačno dogovorili o vlasti u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.