Izvor: Blic, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Biće formiran anketni odbor za Deltu

Lider Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je Skupština Srbije prihvatila da se osnuje anketni odbor koji će ispitati "rad i uticaj kompanije 'Delta Holding'", i "definisati model njenog budućeg ponašanja".



Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da je od predsednika skupštine Olivera Dulića dobio uveravanja da će odluka o osnivanju anketnog odbora biti doneta na prvoj narednoj sednici parlamenta, pošto bude izglasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zakon o predsedniku Republike.

"Anketni odbor će pokušati da rasvetli veze te kompanije sa kriminalnim režimom iz Miloševićevog vremena, posebno njeno učešće u organizovanom švercu cigareta tokom devedesetih, kao i organizovanu pljačku zemlje koja je vršena nezakonitim transferom novca iz Srbije na Kipar", kazao je Jovanović.

Treći pravac delovanja biće posvećen koncentraciji finansijske moći koja je gotovo potpuno blokirala institucije zemlje, ugrozila medijske slobode, učvrsila korupciju i potpuno podredila javni i nacionalni interes privatnom, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na čelu tog odbora biće on, jer je poslovnikom o radu Skupštine propisano da odborom presedava predstavnik partije koja je pokrenula inicijativu za njegovo formiranje, a to je usaglaseno i sa ostalim šefovima poslaničkih grupa.

On je rekao da je to mesto prethodno ponuđeno šefu poslaničke grupe najveće parlamentarne partije - Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislavu Nikoliću, ali da je Nikolić odbio.

Na pitanje odakle mu kontradiktorni dokument iz američke ambasade koji je nedavno pokazao i za skupštinskom govornicom kada je optuživao vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića za ugrožavanje interesa društva i kršeći zakona, Jovanović je odgovorio da taj dokument "više meseci kruži stranačkim krugovima" i da ga "poseduju sve stranke i mediji".

Portparol DSS: Odbor kada se rasvetle pitanja i lideru LDP

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović izjavio je danas da će se DSS izjasniti o predlogu predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića da Skupština Srbije formira anketni odbor o kompaniji "Delta", nakon što tužilaštvo rasvetli sva pitanja koja su pokrenuta u javnosti, a odnose se na Jovanovića. Mladenović je u izjavi Tanjugu naveo da su u javnosti proteklih dana pokrenuta brojna pitanja koja se odnose na lidera LDP, između ostalih i da li je učestvovao u otmici vlasnika kompanije "Delta" Milorada Miškovića, da li je uzeo novac od te otmice i da li je iz zatvora pustio njegove otmičare, koje su kasnije ubile premijera Srbije Zorana Djinđića. Mladenović je rekao da se u javnosti postavlja pitanje i da li je lider LDP umešan u ubistvo Djinđića i da li je falsifikovao dokument koji se prikazuje kao dokument ambasade SAD u Beogradu. "DSS očekuje da će tužilaštvo pokrenuti postupak da se rasvetle ova i sva slična pitanja o kojima se u javnosti priča", rekao je Mladenović. On je dodao da će DSS tek kada tužilaštvo i nadležni organi rasvetle pitanja vezana za "potencijalne, kriminalne radnje Jovanovića" uzeti u obzir inicijativu LDP da skupština fomira anketni odbor o "Delti". "Nije običaj u parlamentarnoj praksi evropskih država da ljudi, za koje se u javnosti vezuju kriminalne aktivnosti, predlažu parlamentu formiranje anketnih odbora", rekao je Mladenović. Jovanović je ranije danas rekao da je LDP dobila uveravanja predsednika parlamenta Olivera Dulića da će anketni odbor biti formiran odmah po završetku rasprave o Predlogu zakona o predsedniku Republike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.