Josipović smenio analitičara

Izvor: Akter, 02.Okt.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović smenio analitičara

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović saopštio je danas da je doneo odluku o razrešenju glavnog analitičara Dejana Jovića zbog njegove tvrdnje da je referendum o nezavisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski

Reč je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam doneo odluku o razrešenju gospodina Jovića, rekao je Josipović novinarima, prenela je Hrvatska televizija.

Jović je u časopisu za politologiju Fakulteta političkih nauka Politička misao ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006.. bili vrlo neliberalni.

Možda su bili "demokratični" ako se pod "demokratijom" podrazumeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje, napisao je Jović.

Ali, smatra on, liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svako bez opravdanog straha od drastičnih posledica mogao reći tačno ono što misli.

Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti, ocenio je Jović u komentaru pod naslovom "Samo u mitovima svaki narod želi državu. U stvarnosti ne".

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. Maja 1991. godine, a glasalo je 83,56 odsto birača. Njih 94,17 odsto izjasnilo se za samostalnost, a za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je 1,2 odsto građana. Sabor Hrvatske donio je 25. juna 1991. ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti te države.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.