Josipović isti kao Mesić

Izvor: Glas javnosti, 14.Mar.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović isti kao Mesić

BEOGRAD - Veselilo bi me da general Gotovina bude oslobođen, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović na glasine da bi do sredine leta glavni operativni zapovednik akcije "Oluja" Ante Gotovina mogao da se nađe na slobodi, prenosi Kurir.

- Sigurno je da bi me veselilo kad bi general Gotovina dobio oslobađajuću presudu. No, takva presuda, ako do nje dođe, ne bi smela negativno uticati na odnose između Hrvatske i Srbije, kako, pak, veruje predsednik susedne nam Srbije Boris Tadić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Presuda je presuda, stvar suda u Hagu, koji je nezavisan i kao takvu treba je odvojiti od politike - poručio je Josipović.

Poruka hrvatskog predsednika inspirisana je najavom da bi postupak pred Haškim tribunalom protiv trojice hrvatskih generala Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka mogao biti okončan do sredine ove godine povoljno po Gotovinu.

Hrvatska ne sme da ometa proces

U Predsedništvu Srbije juče su nas uputili na nedavnu izjavu predsednika Borisa Tadića da bi bilo vrlo nepovoljno po odnose Srbije i Hrvatske ako bi se kojim slučajem dogodilo da Gotovina bude oslobođen zbog takozvanog nedostatka dokaza.

- Za Srbiju je važno i to da Hrvatska u Hag dostavi sve dokumente u vezi s optužbom protiv Gotovine. U njegovom slučaju reč je o izvršenju teških ratnih zločina nad Srbima i ne bi bilo dobro da Hrvatska ometa proces i otkrivanje pune istine time što se dokumenti ne dostavljaju sudu - rekao je Tadić.

Fila: Samo Srbima smeta kad oslobode Srbe

Advokata Tomu Filu komentar Josipovića nimalo ne iznenađuje.

- To uvek veseli Albance, muslimane i Hrvate. Samo kad neki Srbin dobije oslobađajuću presudu, onda je to katastrofa. Ne ljutim se na Josipovića jer je očigledno da voli svoje ljude, za razliku od nas, koje je maltene sramota kad je neko oslobođen - ističe Fila.

Savo Štrbac: Ne raduje se Ivo džabe!

Direktor dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da Josipović zna da bi oslobađajuća presuda Gotovini njegovu državu oslobodila ogromne hipoteke.

- Gotovina istina nije optužen za genocid, ali jeste za etničko čišćenje. Primera radi, presuda srpskom generalu Stanislavu Galiću korišćena je u tužbi BiH protiv Srbije za genocid tako što je Međunarodni sud pravde uzeo kao utvrđenu činjenicu da je učinjen genocid u Srebrenici - podseća Štrbac.

Njega optužnica tereti da kao glavni zapovednik "Oluje" snosi ličnu i komandnu odgovornost za progon Srba na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistvo oko 150 srpskih civila, pljačku, bezobzirno razaranje naselja, deportacije, prisilno raseljavanje i druga nehumana dela. Te zločine počinile su hrvatske snage pod njegovom komandom od 4. avgusta do 15. novembra 1995. u opštinama Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Gospić, Gračac, Knin, Korenica, Obrovac, Šibenik, Sinj i Zadar.

Josipovic isti kao Mesic. Zast bi to bilo cudno ili drugacije? To je samo dokaz da su Hrvati politicki i drugacije zreliji od srpskih politicara, jer uzimaju u obzir globalne nacionalne interese a ne samo vlast i fotelju, sto je na zalost slucaj kod mnogih srpskih lidera.

Sto se tice slucaja Gotovine ili Norca, zasto se sud odlucio na takve kazne, ili na pustanje na slobodu, za to bi trebalo traziti odgovor kod srpskog pravosudja. Videli smo primer na slucaju Ganic. On je bio uhapsen, zadrzan u pritvoru i u nedostaku dokaza, pusten uz kauciju. Isto tako, da li je srpsko pravosudje podnelo dovoljne dokaze protiv Gotovine ili se i tu radilo o rekla, kazala?

Da li je bilo dovoljno jasno svedocenje i da li je ustanovljen tacan broj zrtava, a ako nije zasto sve to nije ucinjeno na vreme i posle 20 godina od pocetka rata. Josipovic moze da bude zadovoljan takvim ishodom, jer time pokazuje da je ucinjeno sto je od njega trazeno, da je proces odradio ono sto je trebalo uraditi i da je krajnji rezultat povoljan za optuzenog, bilo to nekom krivo ili ne.

To je jos jedna lekcija Srbiji kako treba i sta treba da se radi, sta je prece fotelja ili globalno stanje nacije, i pravljenje puta do odredjenog cilja.

А кога ово изненађује или "изненађује" ???

Није било и неће бити разлике између хрватских председника, и не само њих, када је у питању однос према Србима.

Знају то и ову што управљају Србијом, али ћуте, одговара им хрватска антисрпска политика.

Ништа ново се није догодило.

Da Srbi sami, bez drugih tj Hrvata mogu da biraju predsednika Hrvatske, nebi se mogli dogovoriti ko ce to biti !!

Nije uzalud ono SSSS !!.

Ili ona stara: "Tri Srbina = cetri partije jer jedan od njih bi da istovremeno bude u dve razlcite"

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.