Josipović: Pupovac šteti Hrvatskoj

Izvor: B92, 24.Avg.2012, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Pupovac šteti Hrvatskoj

Zagreb -- Predsednik SNV Milorad Pupovac Hrvatsku "pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema", saopšteno je iz kabineta predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

U saopštenju povodom intervjua Pupovca listu "Danas", iz Josipovićevog kabineta su ocenili da je "zaprepašćujuće da je Pupovac zbog svojih interesa spreman da ugrozi evropsku budućnost Hrvatske".

"Pupovac je naveo da nastavak kritike njegove politike i preispitivanje njegovog poslovanja predstavlja razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za tvrdnju da Hrvatska možda ne ispunjava obaveze iz monitoringa o pristupanja EU. Time sebe stavlja iznad načela demokratskog funkcionisanja društva i slobode štampe, a Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema", piše u saopštenju.

Dodaje se da je očigledno da Pupovac zbog kritika s kojima je suočen namerava Hrvatsku da "tuži" EU, "čime svoju poziciju želi da izjednači s položajem manjina u Hrvatskoj, zaboravljajući da su naoštrije kritike njegovog rada došle iz redova srpske manjine".

Iz Josipovićevog kabineta su takođe odbacili tezu Pupovca o skretanju predsednika Hrvatske "udesno", ocenivši da je ta ocena promašena.

"Ne samo zato što dolazi od političkog lidera koji je u dva mandata bio koalicioni partner u desnim vladama, već i zbog promašenog argumenta vezanog za prisustvo predsednika na obeležavanju tragičnih događaja iz prošlosti", ističe se u odgovoru.

Podseća se da je predsednik Josipović, uz bivšeg predsednika Stjepana Mesića, jedan od visokih funkcionera koji su najčešće prisustvivali odavanju počasti žrtvama Drugog svetskog rata, a prvi koji je nekoliko puta odao počast srpskim žrtvama iz poslednjeg rata u Hrvatskoj (1991-95).

U razgovoru za dnevnik "Danas" Pupovac je, između ostalog, rekao da je jedan od razloga što je predsednik Hrvatske pokrenuo kampanju protiv njega taj što je odbio da dođe na proslavu "Oluje".

Josipović je nedavno u otvorenom pismu nedeljniku "Novosti" koji izdaje Pupovčev SNV, a finansira se iz državnog budžeta, oštro napao Pupovca da vodi "etnobiznis", a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

U tom sporu nekoliko srpskih vanparlamentarnih stranaka pismom je podržalo Josipovića.

Đukić: Josipović nije odgovorio na pitanja "Novosti"

Urednik glasila Srpskog nacionalnog veća (SNV) "Novosti" Ivica Đukić optužio je Ivu Josipovića da se obrušio na srpski nedeljnik "Novosti" kome bi po hitnom postupku da uskrati javni novac zato što je list pokrenuo pitanje finansijskog aspekta saradnje Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Josipovićevog prijatelja Marka Vojkovića vlasnika firme "Emporion".

Đukić kaže da Josipović, " zabavljen ljutitom polemikom sa predstavnicima dela srpskog naroda u Hrvatskoj, zanemarivanjem svih obzira, Ustava i zakona i granica svojih ovlašćenja", ipak, nije odgovorio na pitanja o finansijskim aspektima te saradnje.

Posle pitanja koje su na tu temu postavile "Novosti" i portal "Index", na Pantovčaku se, kaže on, rodio bes pa je pokrenuta "podzemna operacija" da se srpskom nedeljniku po hitnom postupku uskrati javni novac.

"Dočekali smo, eto, da se i predsednik Ivo Josipović reagovanjem obrati 'Novostima'. Do sada je na članke iz ovih novina reagovao u drugim medijima, a sad je valjda vrag odneo šalu, to jest, bes je definitivno pomutio razum, pa se šef države odao ljutitom polemisanju, zanemarujući sve obzire, hrvatski Ustav i zakone, te granice svojih ovlasti", navodi Đukić, preneo je portal "Index".

On je dodao da je za polemiku, međutim, nije dovoljno biti ljutit ili biti predsednik države - nije dovoljno, kako kaže, biti zloban, ni sklon tračevima i spletkarenju.

Đukić kaže da je Josipović, na osnovu jednog temeljnog prozirnog blefa, konstruisao tezu da su "Novosti" produžena ruka politike Milorada Pupovca, da bi se, kako se navodi, zatim obračunavao s Pupovcem i politikom za koju tvrdi da je Pupovčeva.

On je podsetio da je sve krenulo od pisanja nedeljnika SNV-a da je Josipović poveo "osvetničku akciju" protiv tog lista i njegovog izdavača tako što je na meritornim adresama zagovarao ukidanje državne dotacije listu čije pisanje mu se, kako se navodi, ne sviđa.

Đukić tvrdi i da je tada počeo i Josipovićev obračun sa SNV-om u kojem je "iznenada prepoznao najmaligniji faktor" hrvatske javne scene.

"Osveta je motivirana našim tekstovima o aferi ZAMP. Dokumentovali smo pisali o milionskim godišnjim profitima koje firma Emporion ostvaruje poslujući s Hrvatskim društvom kompozitora, to jest s HDS-ovim projektom zaštite muzičkih autorskih prava (ZAMP)", navodi Đukić.

Dodaje se da je vlasnik Emporiona Vojković, inače, najbolji prijatelj predsednika Josipovića unosni posao dobio u vreme kad je šef hrvatske države bio jedan od čelnih ljudi HDS-a.

Podseća se i da je Josipović jedan od kreatora ZAMP-a na kojemu "Vojković masno zarađuje".

Ni ZAMP-a ni zarade ne bi bilo da Sabor nije doneo zakon kojim je HDS-u omogućena naplata, široko shvaćene, zaštite muzičkih autorskih prava.

Država je, dakle, "Josipovićevom" Društvu sladatelja poklonila monopol na naplatu muzičkih autorskih prava, a HDS je operativno sprovođenje monopola direktno prosledio Vojkoviću.

Uzgred, kaže Đukić, u Predsedništvu HDS-a, koje je posao poverilo Emporionu, sedela je i sestra Marka Vojkovića, Sanda , inače, takođe, prijateljica Ive Josipovića.

"I tako su prolazile godine... Vojkovićevi profiti su se gomilali i svi su se pravili da ne primećuju višestruke sukobe interesa čija se vredno u međuvremenu popela na nekoliko miliona evra, sa tendencijom daljeg rasta", poručio je Đukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.