Josipović: Bolje dogovor nego tužbe

Izvor: Glas javnosti, 13.Jul.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Bolje dogovor nego tužbe

BEČ - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je  da za pomirenje u

regionu nije potrebno zajedničko viđenje novije istorije, ali je

potrebno međusobno poštovanje.

"Što se tiče tumačenja naše istorije, na primer po pitanju Bosne i

Hercegovine, očigledno nikada neće biti jedinstvenog pogleda kod Srba,

Hrvata i Bošnjaka"; rekao je on  u intervjuu bečkom dnevniku "Standard",

dodavši da je potrebno o tome razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << radi uspostavljanja

poverenja.

Josipović je rekao da je "hrvatska politika učestvovala u onom lošem

što se dogodilo BiH, iako je Milošević bio taj koji je započeo rat".

Kada je reč o međusobnim tužbama pred Međunarodnim sudom pravde između Hrvatske i Srbije, Josipović je rekao da se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem složio da se "ti problemi lakše mogu rešiti dogovorom nego tužbama".

"Ako ciljeve tužbi, a to je istraga sudbine nestalih, sudbina dobara i odgovornost za zločine, na drugi način možemo postići, zašto onda traćiti novac i vreme na to", istakao je on.

Josipović je rekao da sada očekuje korake srpske strane.

"Srbija je već napravila veliki napredak. Nekom kao što je predsednik Tadić verujem da će napraviti i dalje napretke", kazao je on.

On je rekao i da nije neophodno da se postigne saglasnost ni oko

pitanja da je raspad bivše Jugoslavije bio neizbežan.

"To nije važno. Jugoslavija se raspala. Neki to smatraju dobrim, drugi

lošim. Većina će misliti da nije moglo drugačije i da je bilo normalno

formirati nacionalne države", rekao je Josipović.

Po njegovom mišljenju, "Hrvatska je vodila odbrambeni rat".

"Nezavisno od državnosti, radilo se najpre o postojanju. Oni, međutim,

koji su u tom ratu primenili zločinačka sredstva, Hrvatskoj nisu

napravili nikakvu uslugu. Danas osuđujemo Hrvate koji su počinili

zločine nad Srbima. To je deo jedne istorijske katarze", naglasio je

Josipović.

On je odbacio procenu "Standarda" da je Franjo Tuđman težio ka jasnom

etničkom odnosu "egzodusom Srba iz Hrvatske".

"Ono što vi nazivate egzodusom ima dve strane. Istoričari će odlučiti

šta su posledice ratnih dejstava i šta su pri tom bile posledice jednog

plana jedne i druge strane. Jedinstvo vlada u tome da svako danas ima

pravo da se vrati i preuzme svoje vlasništvo, kako Srbi, tako i Hrvati",

rekao je Josipović.

Kada je ovaj covek govorio istinu, onda kad je pisao tuzbu protiv srbije i optuzio je za genocid iako je znao da se genocid nije dogodio ili sada kad bi sve to da rese prijateljskim razgovorom, ali pod uvjetom da srbija plati ratnu otsteu, da vise ne trazi povratak hrvatskih srba u lepu njihovu, kad vrati oteto kulturno blago. Daklen srbija po Josipovicu treba sama sebe da optuzi. Zar ovaj smesni covek koji mi vise lici na nekog toplog brata nego na predsednika jedne drzave misli da smo mi srbi sisali vesla. Moze on resiti sta hoce ali bez pristanka srba prognanih iz hrvatske koji treze da se oni obestete i to sa punim pravom. Kad bi hrvatska platzila samo zaostatke penzija za ovih 18 godina ona bi kapitulirala.

Sebe ne smatram ekstremistom ali mozda ovo sto cu reci nekima ce izgledati ekstremno.Hrvatska je vodila odbranbeni rat onda su i Srbi vodili odbrambeni rat.Hrvatska je pretrpela ljudske i materijalne stete u ratu(sama je htela-tudjman je hteo.Da ne bi pregovarao sto godina) a Srbi su etnicki ocisceni,opljackani(stanovi,kuce i po drugi put) i nije vraceno(veci deo) a u vazduhu su ostala mnoga pitanja neresena.

Sada Hrvatska zbog EU , izigrava demokratiju a Srpska trenutna vlast pomirioce.Sve se gura ispod tepiha.Lepo smo se razdruzili i sudili,sada da vidimo sudsku istinu zbog buducih generacija.Ili mozda hocete opet da se strasno volimo a onda koljemo.Neee ......hocemo ni po babi ni po stricevima i mir u komsiluku(ne onaj kada je Hrvatska i Bosna nedeljive a Srbija deljiva)....................

Ni malo nisam optimista dok imamo onakve ljude na vlasti. Prodali bi rodjenu majku da udju u Evropsku Uniju. Nije dovoljno sto odavno placamo ratnu odstetu Hrvatskoj kroz prodaju nasih firmi njihovim tajkunima nego ce da naprave jos neki "dogovor" po kome cemo naknadno da im isplacujemo neke ratne odstete i izvinjavamo se. Pri tome genocid koji su Hrvati pocinili nad Srbima ostace nekaznjen!

PRISJELO IM LJETOVANJE ILI RADO HOĆE NAIVNI SRBI NA HRVATSKO MORE

Policija istražuje incident u Vodicama: 'Napali su nas jer smo Srbi!'

Incident se navodno dogodio na vodičkoj rivi Marija Mihić/CROPIX

Autor: Željko Huljev, Tomislav Novak

Objavljeno: 11.07.2010

Beogradski Press objavio je priču Milke L. koja tvrdi da je nepoznati Hrvat uz salvu uvreda i psovki na vodičkoj rivi udario njezina bratića koji se onesvijestio. Navodno mu je rekao: 'Bježite kući, Srbi, ovdje niste dobrodošli'

VODICE - Policija istražuje navodni etnički motivirani napad na srpske turiste na vodičkoj rivi koji su svoje gorko iskustvo s ljetovanja na Jadranu ispričali za beogradski Press.

Naime, srpski Press objavio je danas dramatičnu ispovijest 61-godišnje Milke L. iz Beograda koja tvrdi da joj je bratića uz salvu uvreda i psovki istukao nepoznati Hrvat, i to bez ikakvog razloga.

‘Bježite kući Srbi’

- Došli smo nakon 20 godina vjerujući da se štošta promijenilo. Na kraju smo panično napustili i Vodice i Hrvatsku s porukom: nikad više - ističe Milka. Press u tekstu kaže da je Milkina obitelj jedna od onih koja je povjerovala u reklamu s tisuća plakata po Srbiji koji su jamčili odmor iz snova.

Mladić koji ih je napao navodno im je vikao: “Bježite kući, Srbi, ovdje niste dobrodošli.”

- Tamo smo planirali ljetovati od sljedeće godine. No, već treći dan boravka presreo nas je mladić na skuteru. Bratić je pomislio da mu je pokvaren motor, ali Hrvat ga je udario laktom u vilicu, a on je kao svijeća poletio unazad. Monstrum je pobjegao, a momci iz obližnjeg kafića zapisali su mu tablice. Spakirali smo se i krenuli put Beograda - kaže Milka, ali ne objašnjava zašto incident nije prijavila policiji.

Na povratku ih je još neki mladić pokušao autom izgurati s ceste niz stijene i pokazivao im da će im prerezati vrat.

Prema policijskom izvješću, incident se dogodio u četvrtak poslijepodne nakon što su se umalo sudarili Renault Kangoo beogradskih oznaka i lokalni mladić na skuteru.

Vozila nisu pronašli

Vozač Kangooa htio je krenuti s parkirališta pored spomenika palim borcima NOB-a, a tada mu je sa stražnje strane zakočio skuter.

Došlo je do svađe, a onda je mladić sa skutera udario vozača Renaulta. Zanimljivo, i auto i skuter nestali su s mjesta događaja prije dolaska policije.

- Jedan očevidac javio nam je za incident i opisao ga.

Sve podatke o vozilima proslijedili smo ophodnjama u tri županije, ali vozila nismo pronašli - rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-dalmatinske. Šibenska policija kaže kako su u postaju priveli nekoliko mladića za koje vjeruju da znaju nešto o incidentu te da će o rezultatima istrage obavijestiti javnost.Pametno su zaključili slovenci more je bilo Jugoslovensko i mora se podeliti svim republimama bivše Jugoslavije kao i sve što nam je bilo zajedničko.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.