Izvor: B92, 06.Dec.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još vremena za formiranje BNV

Beograd -- Danas ističe ranije dat rok za formiranje BNV. Resorni ministar Svetozar Čiplić kaže da će bošnjačke liste dobiti još vremena za dogovor.

Današnji dan pominjan je kao rok za formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća pošto je prošlo šest meseci od izbora održanih u junu.

Danas, međutim, svi tvrde da to nije nikakav rok, a među njima i ministar za ljudska i maninska prava Svetozar Čiplić, koji za B92 kaže da će listama biti ostavljeno još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremena da se dogovore.

Iako sve tri liste tvrde da su spremne na razgovore o formiranju Bošnjačkog nacionlanog veća, već se ozbiljno pominje mogućnost novih izbora.

Od izbora u junu Bošnjačko nacionalno veće je formirala Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića i to uz pomoć dva većnika Bošnjačkog preporoda Rasima Ljajića.

Ljajićeva grupacija osporava vlasništvo dvojice svojih većnika nad mandatima tako da formiranje većine ne priznaje ni Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Iako je Zakonodavni odbor već trebalo da reši problem sa mandatima kroz tumačenje zakona, to do danas nije urađeno, kaže muftija Zukorlić.

„Mi imamo tri dopisa koja smo dobili iz Ministarstva u poslednjih nekoliko dana. Prvi je da su razgovori zakazani za četvrtak, pa drugi za subotu, a treći da se odlažu na neodređeno vreme. Imamo i još jednu stvar. Ja imam dopis u kom piše da se ministar Čiplić obratio Zakonodavnom odboru 15. novembra, a mi imamo pouzdanu informaciju da do petka to pismo nije došlo do Zakonodavnog odbora. Dakle, ne postoji nikakva ozbiljna informacija šta će se dešavati", kaže Zukorlić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić tvrdi da 6. decembra neće isteći rok za formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća i da će Ministarstvo dozvoliti još vremena za dogovor.

Muftija Zukorlić se slaže da današnji dan nije nikakav rok iako je to ranije tvrdilo Ministarstvo.

„Ukoliko se desi da ne bude konstituisan savet, onda se raspisuju izbori. To je odavno prošlo. Na drugom mestu u Zakonu piše- ukoliko se za šest meseci ne održavaju sastanci veća, onda će se raspisati novi izbori. Mi sada imo to da je Ministarstvo došlo u situaciju da je prećutno priznalo ovo veće čim nije raspisalo izbore nakon 60 dana. Neko očito politički deluje da se i ne održi zakonodavni odbor i da se odlaže. Jer koje god je rešenje za one koji su kršili zakon loše je za Ministasrtvo", dodaje Zukorlić.

Iako sve tri liste tvrde da su spremne na razgovore, na pitanje da li su Bošnjaci bliži formiranju Veća ili novim izborima, predstavnici Ljajićeve i Ugljaninove liste, Seadetin Mujezinović i Dengis Redžepagić misle suprotno.

„Ovog trenutka to je vrlo teško pitanje. Ja mogu reći šta bi mi z Bošnjačkog preporoda želeli, a to je da napravimo dogovor i da formiramo BNV. Čini mi se da novi izbori ne bi bili u interesu bilo koje liste, a pogotovo bošnjačkog naroda. Jer, kada su izbori onda se malo podignu tenzije, mediji su puni raznih spekulacija i izjava", smatra Mujezinović.

„Sve je došlo u nekakvu završnu formu, kada je već izvesno da dogovora neće biti. Mi smo konstatovali da se očekuje od Ministarstva da u narednim danima raspiše nove izbore za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka. Sve drugo što bi se desilo u naredna dva dana bi predstavljalo kuriozitet, mada je u politici sve moguće", kaže, s druge tsrane, Redžepagić.

Bošnjačko nacionalno veće pod patronatom muftije Zukorlića, a čije formiranje nisu priznale vlasti Srbije, najavilo je da će pokušati da skrene međunarodnu pažnju na, kako navode, problem kršenja prava Bošnjaka u Srbiji. Podršku za to tražiće u Bosni i Hercegovini - od člana Predsedništva Bakira Izetbegovića i reis uleme Mustafe Cerića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.