Izvor: B92, 16.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna "kapitalna" afera?

Beograd, Melburn -- Ministarstvo za kapitalne investicije moglo bi postati učesnik još jedne afere.

Optužbe stižu iz Ambasade Srbije i Crne Gore u Australiji, a B92 je imao uvid u šifrovanu depešu u kojoj ambasador u Kanberi Milivoje Glišić traži da ministarstvo kojim rukovodi Velimir Ilić povuče preporuke s državnim memorandumom date firmi Global Finance za prikupljanje novca među iseljenicima iz Srbije, za izgradnju puteva u matici.

U depeši upućenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i Ministarstvu inostranih poslova Srbie i Crne Gore, navodi se da tom firmom rukovodi izvesni Marjanović, koji je u Australiji pravosnažno osuđivan zbog prevare. Od Velimira Ilića, koji je na pregovorima o Mobtelu u Beču, B92 nije uspeo da dobije komentar.

Istovremeno, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Aleksandar Čotrić potvrdio je u emisiji Poligraf na TV B92 da je tokom nedavnog boravka u Australiji upoznat s tim problemom i da će o tome obavestiti nadležne. "Ambasador je tražio objašnjenje od premijera uputivši mu pismo i obrativši se Ministarstvu za kapitalne investicije. Pretpostavljam da je došlo do zloupotrebe. Očigledno je da je to urađeno bez provere, a Ministarstvo za kapitalne investicije treba da opozove svoje ovlašćenje", kaže Čotrić.

Reagujući na sinoćnji zahtev konzulata SCG u Kanberi da ministarstvo za kapitalne investicije povuče preporuku da firma Global Finance iz Australije prikuplja novac za puteve u Srbije, ministar Velimir Ilić rekao je da ni jednim ugovorom sa firmama iz te zemlje nije prekršen zakon. Ilić dodaje i da se lično uverio da u ministarstvu za kapitalne investicije ne postoji ni jedan zvaničan dokument koji se tiče firme Global Finance.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.