Joksimović i Sijarto o dijalogu i izbeglicama

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Sijarto o dijalogu i izbeglicama

Jadranka Joksimović razgovarala je sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom i istakla značaj dijaloga u rešavnju problema, kao u slučaju izbeglica.

"Ono što je dobro jesto to što smo mi sa mađarskim partnerima pokazali u bliskoj prošlosti, a čini mi se da ćemo imati i nastavak takve saradnje, da dijalogom, dobrim i otovorenim bilateralnim odnosima možemo da prevaziđemo i neka otvorena pitanja i povremene probleme", rekla je ministarka za evropske integracije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je istakla, to se najbolje videlo na primeru izbegličke krize kada su predstavnici dve zemlje, posle nekih oštrih tonova i reči, seli za sto i razgovarali kao dobri susedi i partneri.

"Mislim da u Mađarskoj imamo jednog dobrog partnera. Oni nas aktivno podržavaju na putu evropskih integracija, a dijalog i redovni odnosi doprinose stabilnosti u samom regionu", istakla je srpska ministarka.

Prema njenim rečima, Mađarska je za Srbiju važna i kao neko ko se aktivno uključio u razvoj infrastrukture u regionu.

"Za nas je jedan od najvažnijih projekata pruga Beograd-Budimpešta. Mi stalno o tome razgovaramo i mislim da će u neko skorije vreme biti načinjeni i neki konkretni pomaci u tom pravcu", rekla je Joksimović.

Ona je, takođe, podsetila da dve zemlje imaju i brojne projekte prekogranične saradnje, kao i da sarađuju u oblasti prava nacionalnih manjina.

Joksimović učestvuje na dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, na kojem su u centru pažnje proširenje EU, Izveštaj o napretku i migracije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.