Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Vlada ometa Fond

Beograd -- Obren Joksimović optužio Vladu i Dinkića da ometaju rad Fonda za reformu sistema odbrane.

Direktor Fonda za reformu sistema odbrane Obren Joksimović optužio Vladu Srbije, pre svih ministra finansija Mlađana Dinkića, za ometanje rada i neovlašćeno otuđivanje vojne imovine u Srbiji. Joksimović je rekao da je taj fond imao relativno kvalitetnu saradnju s Crnom Gorom, ali da je u Srbiji malo uradio, gotovo ništa.

Joksimović je rekao da je, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaključaka Vlade, deo vojne imovine u Srbiji otuđen bez ikakve naknade, u korist policije i Bezbednosno-informativne agencije, a kao primer naveo Vojno-tehnički institut, Banjički vis, zgradu u Nemanjinoj 9 u Beogradu i deo vojnog aerodroma u Nišu. "Postoji još niz vojnih objekata u Srbiji, predatih policiji i BIA, verovatno radi pravljenja policijske države. Bojim se da je afera, koja se nazire, o oduzimanju vojne imovine najveća do sada i izazivam Dinkića da otkrije da li je to afera decenije, možda stoleća", rekao je Joksimović i optužio Dinkića da želi da sve kontroliše.

Fond za reformu sistema odbrane osnovao je Savet ministara 2004, radi obezbeđivanja sredstava za podsticanje i podršku sistemu odbrane i obezbeđenje dodatnih sredstava za njegovo funkcionisanje.

Krstić: Neosnovane optužbe

Forum za bezbednost i demokratiju ponovio je zahtev za ukidanje Fonda za reformu sistema odbrane i ocenio kao neosnovane optužbe direktora te institucije Obrena Joksimovića na račun Vlade. Povodom Joksimovićevih tvrdnji da Vlada neovlašćeno prodaje vojnu imovinu, direktor Foruma Ninoslav Krstić rekao je da vojna imovina ne postoji jer je reč o državnoj imovini, koju Vlada Srbije i ima pravo da raspodeljuje, budući da su iz njenog budžeta i građeni objekti. "Nepokretna imovina, kako je regulisano Ustavnom poveljom, pripada državama-članicama, a ako je tako, država je ta koja raspolaže tom imovinom i ima organe koji treba da sprovedu prodaju imovine koju Vojska ne koristi", rekao je Krstić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.