Joksimović:EU ne razume Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2017, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović:EU ne razume Balkan

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, izjavila je da je put ka Evropskoj uniji politička odluka koju je Srbija odavno donela. Ona je na sednici Nacionalnog konventa o Uniji ocenila da će, uprkos problemima u evropskoj porodici, korist od pridruživanja biti mnogo veća i to u svim oblastima društveno-političkog života. Upravo završen prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, otvorio je u okviru sednice konventa, raspravu o rastućem evroskepticizmu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i doveo do zaključka da su građani Srbije velikom većinom za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska unija (EU) mora eksplicitno da odgovori na nešto što je eksplicitno rečeno a vodi destabilizaciji u regionu i lošim odnosima, naglasila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodeći da je "jasno o čemu govori".

Mislim da neki u regionu ne pokazuju dobru volju, rekla je Joksimović na plenarnoj sednici Nacinalnog konventa o EU, dodavši da se radi o vraćanju na teme koje ne pripadaju 21 veku.

Kad je nešto eksplicitno rečeno i urađeno nephodno je da odgovor takođe bude eksplicitan ako Brisel želi da zadrži kredibilitet i legitimitet u odnosu na ono što mi vidimo kao EU, a to je okvir stabilnosti, prosperiteta i mira, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila i da EU pokazuje nedovoljno razumevanja za stvarna dešavanja u regionu Zapadnog Balkana, kako oni zovu ovo područje.

Govoreći o izazovima pred kojima je EU, ona je rekla da niko nije slep da ih ne vidi.

Ali svaka promena ne znači da će nešto nestati, već da će se transformisati u nešto možda efikasnije ili drugačije, što ne mora da bude loše, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, politička, ekonomska, bezbednosna dobit od članstava u EU je svakako veća od onog što bi moglo da se kritikuje i na šta bi evroskeptici mogli da se pozovu.

Niko nas ne tera u EU, to je naš izbor, rekla je Joksimović, napominjući da je za zemlju dobro da bude za stolom za kojim se odlučuje

Do kraja juna da otvorimo dva ili tri poglavlja

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, izrazila je danas nadu da će Srbija do kraja JUNA, uz, kako je rekla, sve prepreke sa kojima se suočava, moći da otvori još dva ili tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

"Ne bih da licitiram, a radi se o poglavlju 7 - zaštita prava intelektualne svojine, 29 - carinska unija, usvojli smo pregovaračku poziciju za poglavlje 30, a mislim da je i poglavlje 6 na putu.

Imamo izglede da zadržimo dobru dinamiku do kraja malteškog predsedavanja EU, a da i u drugom delu godine radimo i zadržimo put stabilnosti kroz uspešne evrointegracije", kazala je Joksimović.

Ministarka je na plenarnom zasedanju nacionalnog konventa o EU pozvala predstavnike civilnog društva da građanima objasne da evropske integracije nisu proces na koji nas tera Brisel, već mahanizam uz pomoću kojeg radimo stvari brže i bolje u našu korist.

Ona je rekla da će pred članstvo u Uniji biti održan referendum, kao i da naše evropske integracije imaju legalitet i legitimitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Da do kraja godine otvorimo dva ili tri poglavlja"

Izvor: B92, 24.Apr.2017

Beograd -- Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović nada se da će Srbija do kraja godine moći da otvori još dva ili tri poglavlja..."Ne bih da licitiram, a radi se o poglavlju 7 - zaštita prava intelektualne svojine, 29 - carinska unija, usvojli smo pregovaračku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.