Joksimović: Dosledna podrška Kipra evropskoj budućnosti Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 15:11

Joksimović: Dosledna podrška Kipra evropskoj budućnosti Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa Dimitriosom Teofilaktuom, novoimenovanim ambasadorom Republike Kipar u Srbiji, razgovarala o procesu evropske integracije Srbije, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je poželela ambasadoru Kipra uspešan diplomatski mandat i istakla izuzetno prijateljske odnose dveju zemalja.

"Za nas je posebno važan principijelan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stav koji Kipar zastupa kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, podržavajući napore naše zemlje da dijalogom i uz posredovanje EU dođe do rešenja za postizanje održive stabilnosti na Zapadnom Balkanu," podvukla je Joksimović.

Govoreći o nastavku pristupnih pregovora sa EU, Joksimović kaže da Vlada Srbije očekuje da Evropska komisija uskoro prezentuje detaljne procedure za realizaciju nove pregovaračke metodologije, praćene mapom puta koja će obuhvatati i obaveze i rokove za njihovu realizaciju, uz prethodno uvažavanje svega što je Srbija do sada postigla od 2014. godine.

"Međuvladina konferencija, na kojoj bi se na visokom političkom nivou razmatrala ova pitanja potrebno je da se održi što je pre moguće. To bi bilo i u skladu sa inicijalnom idejom i država članica i Evropske komisije da nova metodologija doprinese ubrzanju pregovora, ali i kredibilitetu politike proširenja, uz značajno ubrzanje reformi na strani država kandidata, zašta je Srbija spremna", rekla je Jadranka Joksimović.

Ambasador Teofilaktu rekao je da će tokom mandata u Srbiji svoje aktivnosti posvetiti konkretnim vidovima podrške procesu evropske integracije naše zemlje u EU, razvoju ekonomske saradnje, kao i kulturne diplomatije.

"Namera je da u našoj budućoj saradnji sledimo i prioritete Evropske komisije, ali i da vlade Kipra i Srbije pronađu polje saradnje od zajedničkog interasa posebno u periodu socio-ekonomskog oporavka nakon što se pandemija suzbije", istakao je ambasador.

Izrazio je spremnost kiparske strane da aktivno pomogne reformski proces uz zajedničko identifikovanje oblasti gde Kipar ima dobru ekspertizu, a za koju Srbija pokaže interesovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.