Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić odgovarao na (neka) pitanja

Beograd, Sarajevo -- Ministar policije Dragan Jočić sinoć rekao da je njegova obaveza da odgovori na mnoga pitanja pokrenuta u javnosti.

Ministar policije rekao je da je na RTS došao zato što je reč o ozbiljnoj emisiji, ali i pored toga, nije odgovorio na pitanje da li je službena beleška koju je dostavio B92 o razgovoru s Miloradom Ulemekom, prvooptuženom za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, autentična, kao ni na pitanje zašto je Ulemek doveden u zgradu MUP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada se predao.

Jočić je odgovorio kontrapitanjem voditelju emisije: "Da li je vama važnija službena beleška ili to što je prvooptuženi za ubistvo prvog demokratskog premijera u zatvoru?"

Dragan Jočić je izjavio da se Ulemek nije predao njemu, već svom prijatelju Goranu Radosavljeviću, komandantu Žandarmerije. "On me je obavestio o hapšenju, i ja sam došao, ne da bih uticao na optužnicu, već da predaja tog čoveka, koji je bio državni neprijatelj broj jedan, ne bi izazvala nešto što može da poremeti bezbednost države", rekao je Jočić.

On je rekao da je njegovo prisustvo te večeri bilo neophodno i da je interesantno to što se Ulemek predao kada u Beogradu nisu bili ni on ni šef Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović, i da je zbog toga postojala velika sumnja da se nešto sprema. Jočić je istakao da se te večeri razgovaralo samo o tome da Ulemek što brže ode u zatvor.

Na pitanje da li je službena beleška autentična, on je odgovorio da je službena beleška nešto što služi da se evidentira događaj, što je on i učinio. "Upućena je kao jedan dan, jedan sat u dnevniku, ona je dostupna svima, i tužiocu i svima drugima, u njoj nema ništa spektakularno osim dana, sekunde poziva i svega onog što postoji u Tužilaštvu, a na kraju krajeva, dobili su je i novinari", naveo je Jočić.

U emisiji Insajder na B92 još pre dve godine je otkriveno da je Ulemek, kada se predao, najpre bio u kabinetu ministra policije, a ne kod istražnog sudije.

Prema Zakonu o dostupnosti informacija, ministar policije bio je u obavezi da B92 dostavi službenu belešku o razgovoru sa Ulemekom.

Generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović izjavio je u emisiji Insajder da su mu iz Tužilaštva rekli da se istraga po krivičnoj prijavi Liberalno-demokratske partije o falsifikatu beleške obustavlja zato što službena beleška zapravo i ne postoji.

Ministar policije odbio je više od 10 poziva da bude gost u emisiji Insajder i da odgovori na mnoga pitanja.

"Uhapsićemo i ostale iz zemunskog klana"

Dragan Jočić je izjavio da će biti uhapšeno svih preostalih pet članova zemunskog klana koji su u bekstvu, a optuženi su za ubistvo Zorana Đinđića i druga dela.

"Ako su u vreme našeg mandata u zatvoru završili Milorad Ulemek, Dejan Milenković i Predrag Simović, onda očekujem da će se to desiti i s petoricom", rekao je Jočić i dodao da je vrlo teško locirati ljude koji su pokretni i koji menjaju boravište.

"Imamo saznanja da su letos neki bili u Dobrim Vodama, u Crnoj Gori, odakle su krenuli ka Republici Srpskoj, a prolazili su i kroz Beograd", rekao je Jočić.

Čađo odbio da komentariše Jočićevu izjavu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo danas nije želeo da komentariše izjavu ministra policije Srbije Dragana Jočića, prema kojoj je Miloš Simović, brat uhapšenog pripadnika zemunskog klana Aleksandra Simovića, 17. decembra boravio u restoranu "Jezero", nadomak Banjaluke.

Dragan Jočić sinoć je rekao da raspolaže podacima da je Miloš Simović 17. decembra u 1 čas posle ponoći boravio u restoranu "Jezero", između Laktaša i Banjaluke, u društvu tri muškarca i dve devojke.

Simovićevo ime pominje se u informaciji MUP-a Kantona Sarajevo u vezi sa navodnom pripremom atentata na premijera RS Milorada Dodika, koju su prošle sedmice objavili banjalučki mediji.

Pripadnik zemunskog klana Aleksandar Simović optužen je za učesće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića i uhapšen je krajem novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.