Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić očekuje 47.000 povratnika

Beograd -- Ministar policije kaže da nije poznat tačan broj onih koji treba da budu vraćeni u Srbiju na osnovu sporazuma o readmisiji sa EU.

Dragan Jočić ipak kaže da se procenjuje da iz zemalja Evropske unije treba da bude vraćeno oko 47.000 ljudi. On je to rekao na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o sporazumima sa EU o viznim olakšicama i readmisiji.

"Tačan broj tih lica se ne zna, ali imamo okvirni presek iz 2003. godine. U Srbiju je već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vraćeno 18.000, a trebalo bi da se vrati još 47.000 ljudi, najviše iz Nemačke, Holandije i Švajcarske", rekao je Jočić za skupštinskom govornicom.

Jočić je podsetio da se radi o osobama kojima je istekla viza ili neka druga dozvola i koje nelegalno borave u zemljama EU, i dodao da je Zakonom o readmisiji predviđena i pomoć za one koji će biti vraćeni u Srbiju.

Sporazum o viznim olakšicama odnosi se na određene kategorije građana i na pojednostavljivanje i ubrzanje procedure za dobijanje viza za zemlje EU. Cena vize biće fiksna i iznosiće 35 evra.

Sporazumom o readmisiji uređuje se vraćanje i prihvatanje državljana Srbije, državljana trećih zemalja i lica bez državljanstva koji su u zemlje EU ušli preko Srbije a koji nezakonito borave u zemljama EU.

Ti sporazumi potpisani su 18. septembra u Briselu, a trebalo bi da stupe na snagu 1. januara 2008.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o vraćanju i prihvatanju lica u neregularnoj situaciji, koji je Savet ministara Srbije i Crne Gore u martu 2006. potpisao sa Francuskom.

"Protiv nasilne promene nacionalne strukture"

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) najavili su da će glasati protiv ratifikacije Sporazuma o readmisiji jer ne vide garancije da neće doći do nasilne promene nacionalne strukture u Vojvodini.

Navodeći da će u Srbiju do aprila 2009. godine iz zemalja Evropske unije biti vraćeno između 50.000 i 150.000 ljudi, poslanik SVM-a Balint Pastor rekao je da postoje podaci da je polovina tog broja sa teritorije Kosova i upitao da li će se oni vraćati tamo ili u Vojvodinu.

Pastor je ponovo naveo da se popisuju prazne kuće po Vojvodini i u užoj Srbiji i, navodeći da se zalaže za poštovanje slobode kretanja, istakao da je u procesu readmisije neophodno poštovati ustavnu odredbu o zabrani sprovođenja mera koje bi dovele do veštačkog menjanja nacionalnog sastava stanovništva gde tradicionalno i u većem broju žive pripadnici nacionalnih manjina.

Naveo je da će glasati protiv tog sporazuma zato što je neracionalno širok krug lica koje će Srbija morati da primi i što Vlada Srbije nema strategiju i dodatna sredstva za njegovo sprovođenje.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić je odgovarajući Pastoru istakao da se prazne kuće ne popisuju da bi u tim objektima bili nastanjeni i smešteni ljudi koji će biti vraćeni u Srbiju na osnovu readmisije.

Jočić je objasnio da MUP uspostavlja davno zaboravljeni sektorski način rada i da se u svakom mestu formiraju dosije sektora, da se zna ko živi i da "postoji kontrola u pogledu kriminala i dešavanja".

Prema Jočićevim rečima, osobe koje će biti vraćene na osnovu readmisije biće upućene u mesta svog prebivališta.

Jočić je Pastoru rekao da ne može, zato što je Mađar, da kaže da oni ne smeju da se kreću, jer je po ustavnoj odredbi pravo svih da se slobodno kreću i nastanjuju.

Poslanici SVM-a naveli su da će glasati za potvrđivanje sporazuma sa Evropskom unijom o viznim olakšicama. Protiv sva tri sporazuma koji su na dnevnom redu glasaće poslanici Srpske radikalne stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.