Jočić i Ilić  koče dogovor o vladi

Izvor: Blic, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić i Ilić koče dogovor o vladi

Lideri DS i DSS Boris Tadić i Vojislav Koštunica ponovo će tokom vikenda razgovarati o formiranju nove vlade kako bi razrešili nesuglasice nastale oko podele resora saobraćaja, policije i vojske, saznaje „Blic".

Na poslednjem sastanku Tadić je predložio da Koštunica dobije mesto premijera, ali da DS dobije ministarstva sile plus većinu ministarstva u vladi kako demokrate ne bi mogle da budu preglasavane od strane DSS i G17 plus. U paket koji bi kontrolisao, DS je uključio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i saobraćaj, policiju i odbranu. Koštunica, međutim, nije hteo da pristane na taj predlog, uveren da može da dobije još više.

Izvor „Blica" navodi da postoje dve verzije rešenja oko policije - prva da policiju vodi DS, tačnije Dragan Šutanovac, a da BIA i ministarstvo odbrane dobije DSS. U tom slučaju, Zoran Stanković bi najverovatnije ostao ministar.

Druga verzija predviđa da Dragan Jočić ostane ministar policije, a da DS dobije BIA i odbranu i samim tim poluge za hvatanje i izručenje Ratka Mladića.

Kada je reč o saobraćaju, Koštunica ne želi da pristane na opciju da DS dobije taj resor jer se na to mesto namerio lider NS Velimir Ilić, ionako nezadovoljan raspodelom mandata u koaliciji.

- U zamenu za saobraćaj, DSS nudi Direkciju za puteve. Koštunica tvrdi da mora da pazi na 12 poslaničkih mandata koji pripadaju Velji - kaže sagovornik „Blica".

Koliko je lider DSS rešen da izvuče što više u poslednjem deljenju karata govori i podatak da je DSS poslao poruku opštinskim odborima da se spremaju za izbore, ali i najava da će sarađivati sa radikalima, pozivajući se na svoj tzv. koalicioni (neki ga zovu i ucenjivački) potencijal.

- DSS je iz rukava izvukao poslednji adut: razgovore sa radikalima. To je rizičan potez, koji bi mogao da bude kap koja bi prelila čašu u situaciji kada su već dobili saglasnost da imaju premijera. U svakom slučaju, trojnog sastanka neće biti dok se ne postigne dogovor oko pomenutih resora - tvrdi izvor „Blica".

Koštunica traži da mu Tadić da mandat za sastav Vlade pa da on onda nastavi sa pregovorima o politici vlade i kadrovima, što za DS nije prihvatljivo.

- Tako bi Koštunica doveo DS pred svršen čin sastavljanjem nekakvog dokumenta po sistemu uzmi ili ostavi. To za DS nije prihvatljivo - tvrdi sagovornik „Blica" iz pregovaračkog tima demokrata.

DS: Sve izvesnija saradnja DSS i radikala

Demokratska stranka upozorila je sinoć javnost da se „u ovom trenutku pred građane Srbije postavlja i sve izvesnija alternativa u vidu formiranja većinske vlade SRS-DSS-NS ili pak manjinske podrške DSS-NS radikalskoj vladi". Ovakav izbor DSS-NS značio bi izneveravanje izborne volje birača tih stranaka i siguran put u izolaciju i zaustavljanje razvoja Srbije za dugi niz godina, kaže se u saopštenju DS.

U vezi sa nedoumicama koje su se pojavile u delu medija, DS ističe da su na sastanku između predsednika Tadića i premijera Koštunice razgovori o mandataru bili vođeni samo u sklopu razgovora o Vladi u celini. DS takođe naglašava da je u slučaju neuspeha pregovora sa DSS-NS i G17 plus spremna da prihvati i punu odgovornost za sprovođenje politike za koju je dobila poverenje građana i obrazuje manjinsku vladu koja bi u najkraćem mogućem roku sprovela sve pripreme za ubrzani ulazak u EU i poboljšanje standarda građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.