Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesen Petersen optužio Beograd

Priština -- Šef UNIMK optužio je neke predstavnike vlasti u Beogradu da odmažu stvaranju multietničke demokratije na Kosovu.

Soren Jesen Petersen je u najoštrijoj kritici srpskih zvaničnika od preuzimanja dužnosti u avgustu, rekao da su sasvim izvesno, oni u Beogradu, kao i predstavnici crkve, ti koji su odlučni da blokiraju napore za stvaranje multietničkog društva, bezbednog za sve građane.

"Sasvim je jasno da je u Beogradu isuviše mnogo onih ljudi čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevashodni interes nisu građani", rekao je Jesen Petersen, dodajući da pojedini srpski zvaničnici "žive u prošlosti". "Oni žele da dokažu da multietničko Kosovo nije moguće", kazao je Jesen Petersen.

Na Kosovu je, dodao je on, neophodno dramatično poboljšanje uslova života Srba, pre početka razgovora o budućem statusu Kosova. Jesen Petrsen smatra da su mali izgledi da se ponovi nasilje albanskih ekstremista, i dodaje da ga više brine strategija Srba. "Strahujem da ima onih koji su odlučni da idu na duge staze - čak i nedemokratskim sredstvima, kako bi blokirali napredak, kako bi blokirali pomak. U tome leže tenzije", rekao je Jesen Petersen. Prema njegovim rečima, takva taktika neće odložiti odluku o konačnom rešenju. "Takva opstrukcija neće biti nagrađena eventualnim odlaganjem procene ostvarivanja standarda".

On je ponovo ukazao da je neophodan konstruktivan dijaloga, na političkom nivou, visokih zvaničnika iz Beograda i Prištine, a da razgovori o bezbednosti treba da počnu što pre.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.